Gemeenten

Investeren in de taalvaardigheid van inwoners loont. (Digitale) taalvaardigheid heeft namelijk een sterke relatie met maatschappelijke onderwerpen zoals schulden, welzijn en participatie. Allemaal onderwerpen waar gemeenten het verschil kunnen maken.

Het programma Tel mee met Taal helpt gemeenten om op een slimme, effectieve manier mensen te bereiken die moeite hebben met de basisvaardigheden Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden. En die daardoor soms vastlopen of in de knel komen.

De cyclus doorbreken

Bij de aanpak van laaggeletterdheid is het belangrijk om niet alleen oog te hebben voor volwassenen, maar ook voor hun kinderen. Want laaggeletterdheid wordt nog te vaak van generatie op generatie doorgegeven. Door deze negatieve spiraal te doorbreken, geven we kinderen én hun ouders nieuwe kansen om volwaardig mee te doen in onze samenleving. Dat loont.

35 Centrumgemeenten & regioplannen

In de aanpak van laaggeletterdheid is een centrale rol weggelegd voor 35 contactgemeenten. Zij hebben, in overleg met de gemeenten in hun regio, een regionaal plan van aanpak opgesteld. Een overzicht van deze regioplannen (uit 2021) staat op de website van het Expertisecentrum Basisvaardigheden.

Wat kan jouw gemeente doen?

Wil je aan de slag met de aanpak van laaggeletterdheid in jouw gemeente of binnen jouw afdeling? En kun je wel wat hulp of handvatten gebruiken? Neem dan contact op met Stichting Lezen & Schrijven. Zij helpen gemeenten en tal van andere organisaties (vrijwilligersorganisaties, bibliotheken, scholen, maatschappelijke organisaties, re-integratiebureaus, welzijnswerk et cetera) met raad en daad om slim beleid te maken. En om vervolgens tot een effectieve aanpak te komen. Hieronder vind je alvast wat eerste tips.

Handige tools, tips en informatie

Hieronder hebben we een aantal handige links voor je verzameld, als je aan de slag wilt met het onderwerp laaggeletterdheid binnen jouw gemeente.

1. Ben je nieuw als beleidsmedewerker op dit thema? Volg dan de handige E-learning Aanpak Laaggeletterdheid en leer meer over aanbesteden en subsidiëren, het bereiken van de verschillende doelgroepen en de meest effectieve cursussen. 

2. Wil je meer weten over het aantal laaggeletterden in jouw gemeente of regio, en de samenstelling van de doelgroep? Check dan zeker eens de website geletterdheidinzicht.nl

4. Heb je vragen over feiten en cijfers, wil je toegang tot (wetenschappelijk) onderzoek of heb je zelf een onderzoeksvraag die je wilt laten uitzoeken? Neem dan contact op met het Expertisepunt Basisvaardigheden. Zij hebben alle kennis over laaggeletterdheid paraat.

5. Hulp nodig bij het begrijpelijk maken van je communicatie, zoals brieven en websites? Neem contact op met de Direct Duidelijk Brigade en laat je op weg helpen met beter te begrijpen (publieks-)communicatie.

Financiering

Er is rijksgeld beschikbaar voor educatie-aanbod aan volwassenen en digitale inclusie, de WEB-gelden. Aanvullend hierop zijn er extra rijksmiddelen beschikbaar gemaakt. De 35 centrumgemeenten verdelen deze middelen over de gemeenten in hun regio. Een financieel overzicht van de rijksuitgaven aan de aanpak van laaggeletterdheid vind je op de pagina 'Over Tel mee met Taal'. Wil je meer weten over financieringsopties voor laaggeletterdheid, subsidies en andere geldpotjes die organisaties in jouw gemeente kunnen gebruiken? Neem dan contact op met het Expertisepunt Basisvaardigheden. Of wijs de organisaties in jouw gemeente op de subsidieregeling van Tel mee met Taal.

Meer over de subsidie van Tel mee met taal

Denk mee en blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en meedenken over de landelijke aanpak van laaggeletterdheid? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en meld je aan voor de periodieke berichtgeving van de VNG. Dan ontvang je het laatste nieuws, en ook uitnodigingen voor werkgroepen en bijeenkomsten om mee te praten.