De volgende stap naar een netwerk van ervaringsdeskundigen

Op maandag 11 september organiseerden Tel Mee Met Taal en Stichting ABC een bijeenkomst bij het ministerie van OCW over een landelijk netwerk van taalambassadeurs. Vertegenwoordigers van diverse organisaties en een delegatie taalambassadeurs bespraken met elkaar wat nodig is voor een landelijk netwerk van ‘taalambassades’: plekken van waaruit taalambassadeurs kunnen meepraten over beleid, voorlichting kunnen geven, deelnemers verwijzen naar leertrajecten en de communicatie van overheden, instellingen en bedrijven testen op toegankelijkheid voor mensen die (nog) moeite hebben met de basisvaardigheden: taal, rekenen en digitale vaardigheden.

Beeld: Tel mee met Taal

Taalambassadeurs kunnen gemeenten goed helpen om de communicatie met hun burgers te verbeteren, blijkt uit onderzoek. Arjan Beune, voorzitter van Stichting ABC, vertelde Tel mee met Taal eerder al over het idee achter de taalambassades. “Een soort clubhuis, of huiskamer”, zo ziet Arjan Beune de ideale taalambassade voor zich. “Ik denk aan een vertrouwde plek waar de geletterde wereld en de minder geletterde of minder digitale wereld samenkomen. Waar gesprekken worden gevoerd en ervaringen uitgewisseld. Als een medewerker bij een gemeente bijvoorbeeld merkt dat de armoedeaanpak niet goed werkt, kan hij om hulp vragen aan mensen in de taalambassade. Wat vinden jullie van de brieven die we versturen? Hoe kunnen we mensen het beste bereiken?”

Logo van Stichting ABC
Beeld: ©ABC

Stichting ABC helpt (oud-)laaggeletterden, ook wel ervaringsdeskundigen genoemd, om deze rollen op te pakken. Inmiddels zijn er steeds meer gemeenten waar de taalambassade vorm krijgt. Uit de tussenevaluatie van het Tel Mee Met Taal-programma blijkt dat we halverwege het doel van 200 extra taalambassadeurs zijn. Stichting ABC heeft sinds de start van het programma in 2020 126 nieuwe taalambassadeurs geworven en opgeleid. In de voortgangsbrief die in juli 2023 naar de Tweede Kamer is gegaan, wordt het belang van de inzet van taalambassadeurs nog eens onderstreept. De inzet voor de komende periode is  het realiseren van een duurzaam landelijk dekkend netwerk en het behalen van de doelstelling van 200 taalambassadeurs. Stichting ABC gaat in 2023/2024 met de ondersteuning van Tel Mee Met Taal in tenminste 10 nieuwe gemeenten aan de slag met het opzetten van taalambassades. Daarnaast is ook de hulp nodig van andere organisaties.

Om een taalambassade goed op te zetten, heeft hoogleraar Maurice de Greef een set randvoorwaarden opgesteld: het ABC’tje. De A staat voor Ambassadeurs & Afspraken en richt zich vooral op het zoeken en goed begeleiden van taalambassadeurs. De B staat voor Budget & Begeleiding. De C in het ABC’tje staat voor Capaciteit & Continuïteit. Met de recente bijeenkomst is een mooie start gemaakt met de uitwerking hiervan. De aanwezigen waren enthousiast over het leveren van een bijdrage aan de totstandkoming van een landelijk netwerk van taalambassades. Zij zien mogelijkheden om het ABC’tje van Maurice de Greef onder de aandacht te brengen in hun eigen netwerk en achterban. Stichting ABC kan daarbij de nodige ondersteuning bieden.

Tegelijk waren er ook nog veel vragen. Want wat vraagt de organisatie van een taalambassade nu precies? Hoeveel tijd kost het opzetten en onderhouden hiervan? En hoe borgen we de continuïteit van het netwerk en de kwaliteit van de inzet van de taalambassadeurs? Wat zijn de belemmeringen voor gemeenten om hiermee aan de slag te gaan? Er is behoefte aan meer informatie en het delen van kennis en ervaringen met het opzetten van taalambassades. Ook is duidelijkheid nodig over de mogelijkheden en verwachtingen van waardering van ambassadeurs. De bijeenkomst sloot af met de conclusie dat het belangrijk is om de resultaten van de inzet van taalambassadeurs te monitoren en hun verhaal nóg meer te vertellen. Genoeg werk aan de winkel! Stichting ABC gaat hier nu eerst mee aan de slag en neemt vervolgens contact op met de deelnemers voor de volgende stap.

Meer informatie

Ook aan de slag met een taalambassade? Ga dan naar de website van ABC Beleidshulp van Stichting ABC. Hier lees je meer over het landelijke netwerk van taalambassadeurs, trainingen, of trainers die die ambassadeurs kunnen opleiden. Of neem contact op met Lidy Hampsink voor ondersteuning en advies.