Chauffeurs BAT krijgen smaak van taalcursus te pakken

De chauffeurs van het Brabants Afval Team (BAT) werken steeds meer digitaal. Daarom besloot het BAT drie jaar geleden om hen een cursus ‘Tablet en taal’ aan te bieden. Inmiddels hebben zo’n tachtig medewerkers hun taalvaardigheid verbeterd.

Taalklas Brabants Afval Team
Beeld: ©Brabants Afval Team

“Vooraf waren we bang dat medewerkers die de cursus volgen zich zouden schamen”, vertelt Katja Beljaars, coördinator uitvoering bij het BAT. “Iedereen kan zien wie er op dinsdagochtend de trap omhoog neemt naar het leslokaal. Maar er heerst gelukkig geen enkele negativiteit. Iedereen snapt de noodzaak van taal- en digivaardigheid.”

Doordat chauffeurs communiceren en navigeren met behulp van een tablet, is het belangrijk dat ze goed kunnen lezen en schrijven. Daarom laat het BAT alle nieuwe chauffeurs een toets doen. “Het merendeel zit niet op het minimumniveau 2F”, zegt Beljaars. “Die collega’s bieden wij de cursus aan, die wordt gegeven door docenten van het ROC. De cursus duurt minimaal zes weken. De duur hangt af van het taalniveau van de cursist. Sommigen krijgen de smaak te pakken en gaan verder met een avondcursus. Tot nu toe heeft iedereen een certificaat gehaald.”

Onder werktijd

De cursus is bij BAT in huis en onder werktijd. “Dat is belangrijk”, zegt Beljaars. “Anders haken veel medewerkers af. Wij investeren graag in onze medewerkers. We hopen dat ze daardoor nog lang voor ons blijven werken. Ik raad dit andere organisaties ook aan. Het kost tijd en energie, maar het is het waard. Wij zien medewerkers echt opbloeien. Ze vertellen trots dat ze nu handleidingen kunnen lezen, hun eigen bankzaken kunnen doen, of hun kleinkinderen kunnen voorlezen. Hun zelfvertrouwen groeit.” 

Beljaars adviseert andere organisaties om ruim van tevoren aandacht te besteden aan een taalvaardigheidscursus. “Leg uit waarom het belangrijk is en herhaal dat regelmatig. Neem de tijd voor het voortraject, zodat medewerkers niet schrikken van zo’n cursus. En maak van de certificaatuitreiking een feestje. Sommige van onze medewerkers hebben nooit eerder een diploma gehaald. Zo’n uitreiking is voor hen heel bijzonder.”

Door de coronamaatregelen ligt de cursus bij het BAT nu stil, maar zodra het weer kan gaat deze weer van start. 

Subsidie Tel mee met Taal

Wil jij ook investeren in taal op de werkvloer? Werkgevers kunnen van 1 tot en met 30 juni 2021 een subsidie aanvragen bij Tel mee met Taal