Winst op de werkvloer dankzij taal- en tabletcursus

Bij Afvalservice Breda krijgen werknemers als onderdeel van hun werk een taal- en tabletcursus aangeboden. Naast lezen en schrijven ontwikkelen werknemers hiermee ook hun digitale vaardigheden. Dat besluit werd niet zomaar genomen, licht afdelingshoofd Cees van Bavel toe: ‘Toen wij vanuit de directie aankondigden dat we efficiënter wilden gaan werken met iPads, stuitte dit op enige weerstand van het personeel. Eerst begrepen we niet goed waar deze weerstand vandaan kwam. Na een aantal gesprekken kwamen we er uiteindelijk achter dat de iPad niet zozeer het probleem was, maar de angst en onzekerheid om ermee te werken.’

Afvalverwerker Jason uit Breda in vrachtwagen
Beeld: ©Ministerie OCW

Taboe overwinnen

Daarnaast bestond de indruk dat een aantal medewerkers moeite had met lezen en/of schrijven. Mededelingen in postvakken werden bijvoorbeeld vaak niet gelezen. Daarom besloot Van Bavel samen met collega en teamleider Maarten Plasschaert een taal- en tabletcursus op te zetten, in beginsel voor iedereen binnen Afvalservice Breda. De selectie werd gemaakt aan de hand van een intake waarmee het niveau werd bepaald. Het grootste gedeelte van de medewerkers heeft een maatwerktraining gehad voor de tablet. En 45% van de medewerkers is bijgespijkerd voor lezen en schrijven niveau 2F. ‘Dat was geen makkelijke opgave,’ herinnert Plasschaert zich. ‘Het onderwerp was nogal een taboe en de directie moest sommige medewerkers overtuigen van het belang ervan. Maar het is gelukt! Alle medewerkers die in aanmerking kwamen, hebben de cursus succesvol doorlopen.

Toekomstproof

Achteraf blijkt dat de ervaringen overwegend positief zijn en dat de medewerkers zowel in hun werk als privé profijt hebben van de cursus.’Volgens beide heren is de inzetbaarheid van medewerkers flexibeler geworden omdat zij, wanneer het nodig is, ook kantoorwerkzaamheden kunnen verrichten. Hiermee is een goede basis gelegd voor een stimulerende leercultuur die nodig is om toekomstproof te zijn.

Vraag ook subsidie aan

Wil jij als werkgever ook inzetten op het verbeteren van de taal- of digitale vaardigheden van jouw werknemers? Dan kan je bij Tel mee met Taal subsidie aanvragen. Er is bijna 7 miljoen euro beschikbaar. Kosten worden tot 67% vergoed. Meer informatie vind je op de subsidiepagina voor werkgevers.

Afvalservicemedewerker krijgt melding op tablet in vrachtwagen
Beeld: ©Ministerie OCW
Afvalservicemedewerkers bij vrachtwagen
Beeld: ©Ministerie OCW