Nieuwe lesmodule over laaggeletterdheid bij patiënten met overgewicht

Laaggeletterdheid heeft een negatieve invloed op de behandeling van overgewicht. Daarom is het goed om hier als zorgprofessional aandacht voor te hebben. Maar hoe herken je laaggeletterdheid en hoe bespreek je dit met patiënten? Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde samen met Alliantie Voeding in de Zorg een online lesmodule voor studenten en professionals in de zorg.

Illustratie gezondheidszorg en laaggeletterdheid
Beeld: ©Tel mee met Taal

Miljoenen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met computers en smartphones. Die laaggeletterdheid heeft invloed op het ontstaan van overgewicht en het behandelen ervan. Bijvoorbeeld doordat mensen etiketten op voedingsmiddelen niet goed kunnen lezen of adviezen van een diëtist niet goed kunnen toepassen. Daarom is het belangrijk dat zorgprofessionals signalen herkennen en mensen goed kunnen doorverwijzen. Stichting Lezen en Schrijven en Alliantie Voeding in de Zorg ontwikkelden een online lesmodule die ingezet kan worden in de zorg en het zorgonderwijs.

Beeld: ©Stichting Lezen en Schrijven
Beeld uit de online lesmodule

Het lesmateriaal maakt deel uit van het ondersteuningsprogramma Aanpak Laaggeletterdheid Gemeenten, dat is gefinancierd door de Rijksoverheid. Deze module is ontwikkeld in samenwerking met het project Overgewicht & Leefstijl in Zorgopleidingen, waar ook Partnerschap Overgewicht Nederland en Hogeschool Utrecht bij zijn betrokken. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie over de lesmodule, kosten en bestelwijze de websites van Stichting Lezen en Schrijven en Alliantie Voeding in de Zorg.

Over de online lesmodule Bespreken van laaggeletterdheid voor zorgstudenten

Over de online lesmodule Bespreken van laaggeletterdheid voor zorgprofessionals