Gezondheidszorg

Als zorgprofessional kom je regelmatig in aanraking met mensen die laaggeletterd zijn. Laaggeletterdheid is van invloed op de gezondheidsvaardigheden van mensen. Op deze pagina leggen we dat uit en vind je informatie over het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid, doorverwijzen en duidelijke communicatie.

De samenhang tussen laaggeletterdheid en gezondheid

Welke voeding is gezond? Hoe moet ik een medicijn innemen, en in welke dosering? Wat staat er in de folder van de apotheek? Het begrip gezondheidsvaardigheden gaat over veel meer dan goed kunnen lezen en schrijven. Het gaat bijvoorbeeld ook over rekenen. Of digitale vaardigheden. Denk aan informatie kunnen opzoeken over beweging, voeding of gezondheidsklachten. 

Verschillende onderzoeken laten de verbanden zien tussen gezondheid en laaggeletterdheid. Naast de beperkingen die mensen ervaren, blijkt ook dat laaggeletterden vaker zorg en hulpverlening nodig hebben. Kortom: tijd om er iets aan te doen.

Wat kun je als zorgprofessional doen?

Voor zorgprofessionals is ontzettend veel praktische informatie beschikbaar om laaggeletterde patiënten te ondersteunen en door te verwijzen als dat nodig is. Grofweg zijn de volgende 5 punten belangrijk

  1. Weet hoe je laaggeletterdheid herkent
  2. Maak laaggeletterdheid bespreekbaar
  3. Pas je eigen communicatie aan
  4. Zorg dat ook de communicatie van jouw eigen organisatie begrijpelijk en toegankelijk is
  5. Weet waar naartoe je laaggeletterde patiënten kunt doorverwijzen

Handige links

Bij diverse organisaties vind je gratis tools, lesmateriaal, ondersteuning en subsidies als het gaat om laaggeletterdheid. Maak daar vooral gebruik van. Er staat al een prachtig uitgebreid overzicht voor zorgprofessionals op de website van Sardes. Je vindt hier ook informatie over hoe je jouw eigen communicatie kunt aanpassen, zowel in gesprekken als in geschreven tekst. Hieronder hebben we zelf ook nog wat handige links voor je op een rij gezet.
 

Basisvaardigheden in de zorg

Alliantie gezondheidsvaardigheden

Alles is gezondheid

Pharos, toegankelijke zorg

Sardes, zorg voor basisvaardigheden

Laaggeletterdheid signaleren

Herken de signalen

Laaggeletterdheid signaleren voor sociale wijkteams

Eenvoudig communiceren

Direct Duidelijk

Steffie

Digitale dienstverlening

Algemeen

Expertisepunt basisvaardigheden

Stichting Lezen en Schrijven

Doorverwijzen

Bellijn Stichting Lezen en Schrijven

Nieuwsbrief Tel mee met Taal

Op de website van Tel mee met Taal delen we regelmatig interessante nieuwtjes. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, houden we je iedere maand op de hoogte.

Ik wil op de hoogte blijven