Versterken aanpak voor verbetering gezondheidsvaardigheden

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de aanpak van gezondheidsvaardigheden versterken, zodat de gezondheidsvaardigheden van Nederlanders verbetert. Het ministerie heeft hier een verkennend onderzoek naar laten uitvoeren, dat eind vorige maand is gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de mismatch tussen het zorgsysteem en gezondheidsvaardigheden zorgt voor een geschat verlies van 10.000 gezonde levensjaren en 300 miljoen euro per jaar.

Patiƫnt in ziekenhuis

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Ecorys, is 29 juni naar de Tweede Kamer gestuurd. Doel van het onderzoek is de aanpak van gezondheidsvaardigheden tegen het licht te houden en te onderzoeken hoe de rijksoverheid hier een bijdrage aan kan leveren. Komend najaar komt VWS, samen met partners in de zorg, met een plan voor een nieuwe gezamenlijke aanpak.

Bekijk het onderzoek van Ecorys

Lees de begeleidende kamerbrief