‘Samen Leren’ verbetert taalvaardigheid van kinderen én ouders

Je kind thuis helpen met schoolwerk is voor veel laagtaalvaardige ouders geen vanzelfsprekendheid. Het project ‘Samen Leren’, uitgevoerd door de Vlaardingse Stichting Aanzet, geeft deze ouders concrete tips – gewoon bij hen thuis op de bank – over hoe ze hun kind wél kunnen helpen. Deze persoonlijke aanpak op maat verbetert niet alleen de taalontwikkeling van de kinderen, maar ook de taalvaardigheden van de ouders. Met als ‘bonus’ een positief effect op het contact tussen ouder en kind. Coördinator Eva Thier weet waarom: “Taal is meer dan lezen en schrijven. Taal is communiceren, dingen benoemen.”

Jongetje hangt tekeningen op
Beeld: ©Stichting Aanzet

“Ouders kloppen bij ons aan met vragen als: ik wil werken aan de woordenschat van mijn kind, maar ben zelf niet zo goed in taal, wat kan ik doen? Of: mijn kind is niet zo goed in rekenen, hoe kan ik helpen? Maar ook: hoe maak ik het leuk om thuis te oefenen?” Aan het woord is Eva Thier, coördinator Samen Leren bij Stichting Aanzet, de uitvoerder van het project in Vlaardingen en Maassluis.

“Elke ouder wil investeren in z’n kind”

‘Samen Leren’ is een integrale, preventieve aanpak die zich onder andere richt op taalontwikkeling en onderwijsondersteunend gedrag. Het project zet de ouders centraal, en via hen ook de kinderen. Dit is een logische keuze, weet Eva: “Ouders die betrokken zijn bij de ontwikkeling en schoolloopbaan van hun kind – en hem of haar thuis op de juiste manier stimuleren – kunnen de kansen van hun kind vergroten. En het mooie is: elke ouder wil graag investeren in zijn of haar kind.” Die motivatie verklaart de grote animo en het succes van het project. “Aan de werving hoeven we haast niks te doen; bijna de helft van de aanmeldingen komt van ouders zelf!”

Persoonlijk en laagdrempelig

Bij ‘Samen Leren’ krijgen ouders van kinderen uit groep 1 tot en met 4 begeleiding aan huis. Het project is bedoeld voor laagtaalvaardige ouders die willen leren hoe ze hun kind thuis kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld als de taalontwikkeling achterblijft of als een kind zich nog niet zo goed kan concentreren.

Het gezin krijgt twee begeleiders: een professional en een stagiaire, een derde- of vierdejaars van een sociale hbo-opleiding. Drie maanden lang bezoeken ze het gezin één à twee keer per week. “De benadering heeft een persoonlijke insteek, wat het altijd een traject op maat maakt”, vertelt Eva. “Ouders krijgen praktische tips om hun kind te helpen bij het schoolwerk. Denk aan structuur bieden, grenzen stellen en positieve aandacht geven. Ze krijgen ook een map met onder meer spelletjes en weekschema’s.”

Brede aanpak

De methodiek ‘Samen Leren’ hanteert een brede aanpak. De begeleiders werken intensief samen met de leerkracht, het ondersteuningsteam van de school, het wijkteam en organisaties die kinderen en gezinnen begeleiden. “Door de samenwerking met verschillende partijen behalen we de beste resultaten. We gaan mee naar een gesprek op school en laten de gezinnen ook kennismaken met de bibliotheek, met taallessen voor volwassenen en met oudergroepen. Na de afronding van het traject kunnen ze hier zelfstandig naartoe gaan. Zo helpen de ouders niet alleen hun kinderen, maar ontwikkelen ze ook zichzelf.”

Positieve resultaten

In 2018 hebben in Vlaardingen 33 gezinnen van 13 verschillende scholen deelgenomen aan ‘Samen Leren’. “De leerkrachten geven aan dat ze vooruitgang zien bij de kinderen, met name op het gebied van taalontwikkeling, leerhouding en zelfvertrouwen. Inmiddels is er in Vlaardingen een wachtlijst, in Maassluis loopt een pilot en binnenkort hopen we ook van start te gaan in Schiedam”, aldus Eva. Ervaringsverhalen vind je op www.samenleren.net.

Introduceer ‘Samen Leren’ ook in jouw gemeente!

Wil je de methodiek Samen Leren inzetten in jouw gemeente, wijkteam of school? Dat kan! Je kunt je laten certificeren door de ontwikkelaar van de methodiek, Bureau Frontlijn. www.bureaufrontlijn.nl.

Het is ook mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen bij Tel mee met Taal. De nieuwe subsidieronde start halverwege het tweede kwartaal. Om voor zo’n project subsidie te krijgen moet de gemeente ook zijn aangehaakt. Meer informatie vind je op onze subsidiepagina.

Over Samen Leren en Stichting Aanzet

De methodiek Samen Leren is ontwikkeld door Bureau Frontlijn uit Rotterdam. Er is ook een app in de maak waarmee je heel makkelijk de registratie kunt doen en het project kunt monitoren. Wil je hier meer over weten? Stichting Aanzet vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn. Bel (010) 232 21 11 of stuur een e-mail.

Stichting Aanzet is de uitvoerder van Samen Leren in Vlaardingen en Maassluis. De stichting biedt ondersteuning en uitdaging op het gebied van onderwijs en opvoeding aan scholen, organisaties, ouders en kinderen. Het project Samen Leren is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van Tel mee met Taal en de gemeenten. Voor de gezinnen is deelname kosteloos.