“Taalbuddy’s op de werkvloer zijn goud waard”

Hoe maak je de taaltraining op de werkvloer succesvol? Met taalbuddy’s! Dat ondervond Jumbo Supermarkten. Hun taalprogramma nam een vlucht toen enthousiaste collega’s de rol van taalbuddy kregen. Noud Janssen, programmamanager Jumbo Academy, licht toe.

Noud Janssen Jumbo
Beeld: ©Tel mee met Taal

“Bij Jumbo investeren we al enkele jaren in taaltrainingen”, vertelt Noud. “Sinds vorig jaar zijn we begonnen met de taalbuddy. Volgens Noud is dit echt goud waard. “Elke organisatie die taaltrainingen op de werkvloer wil geven, raad ik aan om meteen met buddy’s te beginnen.” Als ontwikkelingsgerichte organisatie wil Jumbo het talent van elke medewerker maximaal benutten en laten groeien. Voor het familiebedrijf, met 80.000 medewerkers en een eigen Academy, zijn opleidingen – en dus ook taaltrainingen – hierbij onmisbaar.

Veilig werken begint met communicatie

“Veilig werken staat bij ons voorop”, aldus Noud. “Dat begint met goede communicatie. Essentieel bij de taaltraining is dat de verbinding wordt gemaakt met de werkvloer. Collega’s zijn hierbij de centrale spelers. Toen we merkten dat cursisten zich bezwaard voelden om collega’s taalvragen te stellen, kwamen we samen met onze taalopleider Toptaal op het idee van vaste taalbuddy’s: enthousiaste medewerkers, van orderpicker tot ploegbaas, die echt een commitment aangaan om de taal van hun collega’s te verbeteren.”

Eén buddy bij Jumbo heeft twee tot drie cursisten. Het kost ongeveer een half uur per week. De buddy krijgt oefentips en praktische tips, bijvoorbeeld voor het geven van positieve feedback. Hij of zij mag z’n rol zelf uitbreiden. “Sommigen halen informatie van YouTube of nemen hun cursist mee naar de bibliotheek."

Niet verplicht

Hoe Jumbo medewerkers motiveert voor de taalcursus? Noud: “Ten eerste is de training – heel bewust – niet verplicht. Wij brengen het als een kans, en stimuleren collega’s om die te pakken. Collega’s die de training volgen of gevolgd hebben enthousiasmeren anderen. Dat werkt als een olievlek. Aan geïnteresseerde medewerkers vragen we: wat zou jij willen leren? Ook dat spreekt enorm aan.”

Taalbuddy werkt praktijkgericht

Na een officiële kick-off met de cursisten, taalbuddy’s en docent krijgen de cursisten van Jumbo 15 tot 30 weken lang twee uur per week taalles onder werktijd. Tussentijds hebben buddy en docent contact over de lessen, met praktische thema’s als ‘werkoverleg voeren’ of ‘instructies geven’. Als ‘huiswerk’ krijgen de cursisten een praktijkopdracht mee; dat kan ook een rollenspel zijn. Ze werken daarnaast met een oefenapp, waarmee ze onder andere een kort filmpje van hun vraag kunnen maken.

Taallunches en terugkomsessies

“We sluiten de training af met een toets en een rapport”, zegt Noud. “Zonder cijfers, maar met tips voor de cursist én de buddy, want het is de bedoeling dat het duo elkaar actief blijft ontmoeten. Vaak hebben ze een vertrouwensband gekregen en klopt de cursist ook met andere vragen bij z’n buddy aan, allemaal gunstig voor de taalontwikkeling. Om het onderwerp taal op de radar te houden hebben we verschillende oplossingen: van terugkomsessies tot een taallunch en een onlineplatform.”

Maak een plan

“Tegen andere organisaties die aan de slag willen met taal op de werkvloer, zou ik willen zeggen: begin meteen met taalbuddy’s én zorg dat er een helder plan ligt. Als je weet wat je wilt bereiken, kun je gericht aan de slag en boek je de meeste resultaten: het werk wordt veiliger doordat collega’s met elkaar kunnen communiceren, werknemers voelen zich meer een onderdeel van je bedrijf én ze worden natuurlijk taalvaardiger, waardoor ze hun werk met meer plezier en zelfvertrouwen doen.”

Subsidie Tel mee met Taal

Wil jij ook investeren in taal op de werkvloer? Werkgevers kunnen bij Tel mee met Taal een subsidie aanvragen.