Gemeenten aan de slag met gezinsaanpak geletterdheid

Ouders die moeite hebben met basisvaardigheden geven dat vaak van generatie op generatie door. Met de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid kunnen gemeenten deze cyclus doorbreken. Op gezinsaanpak.nl staan nu een stappenplan en handige bouwstenen voor een succesvolle lokale gezinsaanpak.

Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid

Binnen een gemeente zijn altijd meerdere organisaties betrokken bij de gezinsaanpak. Voor een succesvolle gezinsaanpak is het nodig dat lokale expertise, materialen en activiteiten aan elkaar worden verbonden. Vanaf 2025 nemen de Nederlandse gemeenten deze regierol op zich. Het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid helpt gemeenten daarbij. Er nemen inmiddels 42 gemeenten deel aan het project. Stichting Lezen, Stichting Lezen en Schrijven en de Koninklijke Bibliotheek voeren het project uit in opdracht van het ministerie van OCW.  

Gezinsaanpak.nl

Op de website gezinsaanpak.nl vinden ambtenaren en bestuurders van gemeenten een stappenplan voor een succesvolle gemeentelijke gezinsaanpak. Daarnaast staan op de website instrumenten (bouwstenen) die gemeenten helpen bij het doorlopen van het stappenplan. Wie niet bij een gemeente werkt, maar via een andere organisatie betrokken is bij de gezinsaanpak, kan natuurlijk ook gebruik maken van de informatie op de website. Het stappenplan en de bijbehorende bouwstenen worden continu verbeterd.

Meer weten?

Wil je als gemeente aan de slag met de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid? Neem dan contact op met de adviseur van Stichting Lezen en Schrijven in jouw regio. Wil je meer weten over het project Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid? Neem dan contact op met de projectleiders via gezinsaanpak.nl/contact.