Ik wil...

... zelf beter worden in taal, rekenen of digitaal

Wat wil je leren? Geldzaken? Gezonder leven? Schrijven? Het kan allemaal. Vaak gratis. En bij jou in de buurt. Wil je hier meer over weten? Bel naar 0800-023 44 44. Dat is gratis en kan anoniem. Of neem een kijkje op de website Ik wil leren.

... meedoen met de aanpak van laaggeletterdheid

Wil jij je ook inzetten voor betere basisvaardigheden voor iedereen? Volwassenen én kinderen? Er is veel dat je kan doen. Samen maken we het verschil. 

  1. Word vrijwilliger. Onderaan deze pagina vind je alvast wat ideeën.
  2. Motiveer organisaties in jouw omgeving hier ook mee aan de slag te gaan. Vraag bijvoorbeeld of ze duidelijke brieven willen schrijven. Of vraag jouw werkgever om taalcursussen op de werkvloer te organiseren.
  3. Herken laaggeletterdheid en maak het bespreekbaar.

Als je vermoedt dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen, dan is het in eerste instantie belangrijk om dit te benoemen. En vervolgens hulp aan te bieden. Kijk hier voor de signalen om te weten waar je op kan letten. En kijk op Wat kan ik doen? voor meer tips en informatie. 

… taalvrijwilliger worden

Ben je juist erg goed in taal en andere basisvaardigheden zoals rekenen of omgaan met digitale middelen? En heb je tijd en zin om anderen daarbij te helpen? Meld je dan aan als vrijwilliger. Alle hulp is welkom – en hárd nodig – om te zorgen dat iedereen in onze samenleving kan meedoen. Je kunt je op verschillende plekken aanmelden als vrijwilliger. Hieronder hebben we een aantal interessante links voor je verzameld:

  1. Vrijwilliger via Stichting Lezen en Schrijven
  2. Kletsmaatje via Het Begint met Taal
  3. Vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress
  4. Of stap naar binnen bij jouw bibliotheek en vraag naar de vrijwilligers-mogelijkheden in jouw buurt.
     

... nieuw(s) op taalgebied

Op de website van Tel mee met Taal delen we regelmatig interessante nieuwtjes. Bijvoorbeeld als er met onze subsidies lesmateriaal is ontwikkeld dat je kunt gebruiken. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, houden we je iedere maand op de hoogte.

Ik wil op de hoogte blijven