werk

Unilin neemt in Oisterwijk voortouw: taalcertificaten voor 41 werknemers uit Oost-Europa

Feestelijk moment bij Unilin, producent van dak- en gevelplaten in Oisterwijk. Voor 41 werknemers uit Oost-Europa was er een taalcertificaat. ,,Zouden meer grote bedrijven moeten doen”, vindt Nanneke Tuerlings van het ROC Tilburg, dat de lessen verzorgde. ,,Productie draaien staat vaak centraal, maar een goede werkgever investeert in taal.”

Unilin nam zelf het initiatief om zijn arbeidsmigranten Nederlands bij te brengen. Verdeeld over vier groepen, met uiteenlopende niveaus van taalbeheersing, volgden de Polen, Roemenen en Bulgaren taallessen die op de werkvloer waren toegesneden. Subsidie was er van ‘Tel mee met Taal’, een landelijk programma ter bestrijding van laaggeletterdheid.

Het betekent niet alleen dat ze instructies beter op kunnen volgen”, zegt Tuerlings. ,,Wie het Nederlands beheerst voelt zich zekerder. En wie lekkerder in zijn vel zit, heeft ook minder verzuim. De veiligheid voor mensen die met machines moeten werken is ook een belangrijk argument.”

Lees hier het artikel uit Brabants Dagblad.

Ook subsidie aanvragen?

Als werkgever kan je bij Tel mee met Taal subsidie aanvragen voor scholing die tot een betere taalvaardigheid, rekenvaardigheid en/of betere digitale vaardigheden van jouw werknemers (incl. zzp’ers etc)  leidt. Je kunt de subsidie gebruiken voor een of meerdere opleidingstrajecten of cursussen. Hier vind je meer informatie: Subsidies Tel mee met Taal.

 

Foto bij het artikel is gemaakt door Helen Suykerbuyk.