onderzoek

Drenthe lanceert nieuw kennisplatform in aanpak laaggeletterdheid

De eerste resultaten uit het onderzoek naar laaggeletterdheid in Drenthe zijn bekend. Het gaat daarbij vooral om een overzicht van de manier waarop betrokken organisaties laaggeletterden bereiken en helpen. Tijdens het Bondgenotencafé op donderdag 28 februari presenteerden de provincie en het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe samen deze resultaten.

“Je moet je richten op specifieke groepen die je wilt bereiken en vaststellen wat die nodig hebben”, stelt onderzoekster Marieke Buisman van het Kohnstamm Instituut. “Een werkloze die een sollicitatiebrief wil kunnen schrijven heeft een andere benadering nodig dan bijvoorbeeld een opa die zijn kleinkind een verhaaltje wil voorlezen. Bij een specifieke doelgroep is ook makkelijker te zien of de aanpak succes heeft.”

Ook kan de samenwerking tussen verschillende organisaties beter volgens de onderzoekster. Dan gaat het vooral om instanties die herkennen of iemand laaggeletterd is, en vervolgens doorverwijzen naar organisaties waar de mensen geholpen kunnen worden.

Kennisplatform gelanceerd

Tijdens deze bijeenkomst lanceerde het Trendbureau het nieuwe kennisplatform www.naareengeletterddrenthe.nl, waar kennis, onderzoek en verhalen worden gedeeld. De geletterde kaart van Drenthe heeft hier een centrale plek. Deze kaart is gekoppeld aan het onderzoek en geeft een overzicht van gegevens per gemeente.

Lees hier het hele  artikel van de Provincie Drenthe.

Het hele onderzoek kunt u lezen d.m.v. volgende link: Monitoronderzoek naar de aanpak van laaggeletterdheid in Drenthe – Eerste resultaten