Het verminderen van laaggeletterdheid bij ouderen

gezondheid

Zorgbelang Brabant|Zeeland en Stichting Lezen & Schrijven zijn in de regio West-Brabant gestart met het project ‘Ouderen (digitaal) de deur uit’. Een innovatief project waarmee we ons dit najaar in samenwerking met diverse vrijwilligersorganisaties inzetten om laaggeletterdheid bij ouderen te herkennen en hen vervolgens door te verwijzen om hun (digitale) vaardigheden verder te ontwikkelen. Voor dit project zijn we op zoek naar mensen die zich willen inzetten om laaggeletterdheid aan te pakken. Door het leren herkennen van laaggeletterdheid kunnen mensen een bijdrage leveren aan het verminderen hiervan.

Dat goed leren lezen en schrijven belangrijk is om deel te nemen aan de samenleving blijkt uit het verhaal van Anke. Anke wist haar laaggeletterdheid jarenlang te verbloemen. Met haar man runde ze een horecabedrijf en werkte in de bediening. Omdat ze een vlotte babbel mee heeft, had niemand in de gaten dat ze een taalprobleem had. Ze schreef bestellingen over of gebruikte afkortingen.

Nadat ze stopten met het bedrijf was Anke bang dat ze thuis zou komen te zitten. Ze startte met een opleiding tot ziekenverzorgster en dacht net als vroeger wel met spieken weg te komen. Tijdens haar stage bleek smokkelen echter een stuk lastiger.

Een maatschappelijk werkster adviseerde haar om een taalcursus te volgen. In het begin zag Anke dit niet zitten vanwege slechte ervaringen tijdens haar basisschoolperiode. Ze zette zich toch over de drempel heen en de lessen bleken erg mee te vallen: “Alles werd rustig uitgelegd en als ik iets verkeerd deed, werd ik niet uitgelachen. Achteraf baal ik dat ik mijn geheim niet eerder gedeeld heb. Daarom probeer ik mensen nu ook te overtuigen om terug naar school te gaan.”

Help je mee?

Werk je graag met ouderen? Of kom je veel met hen in aanraking? En wil je je inzetten om laaggeletterdheid bij deze groep aan te pakken en te verminderen? Meld je dan aan voor de training ‘Herkennen en doorverwijzen’ van Stichting Lezen & Schrijven.

Tijdens een twee uur durende bijeenkomst in het najaar staan we stil bij de betekenis van laaggeletterdheid, hoe het te herkennen is bij ouderen en wat je hiermee als vrijwilliger kunt doen. Zo krijg je tips hoe je met ouderen hierover in gesprek kunt gaan en hoe je kunt doorverwijzen naar het lokale aanbod in de wijk. Ook bieden wij een vervolgtraining aan voor het begeleiden van ouderen bij een cursus digitale vaardigheden in onze taalcafés. De bijeenkomsten en trainingen worden verzorgd in de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal en Breda.

Voor meer informatie over de training en aanmelden kun je contact opnemen met Lieke Hesemans van Zorgbelang Brabant|Zeeland. Haar telefoonnummer is: 06 – 50 80 52 22. Je kunt Lieke ook mailen: lhesemans@zorgbelang-brabant.nl.


Op de foto: Anke
Fotograaf: Ruud Pos

Bron: Zorgbelang Brabant