gezondheid

Kletskoppen: jong en oud ontmoeten elkaar online

Jongeren die beter Nederlands willen leren, skypen met ouderen. Dat is ‘Kletskoppen’, een project van de gemeente Rotterdam, waarbij jong én oud leren! De jongeren oefenen met de Nederlandse taal, zodat ze kunnen doorleren en meer kans maken op een baan. De ouderen leren online communiceren en vergroten zo hun wereld.

Kletskoppen: jong en oud ontmoeten elkaar online
Het idee van ‘Kletskoppen’, een project van de gemeente Rotterdam, is eenvoudig: jongeren die beter Nederlands willen leren, skypen met ouderen. De ouderen leren zo online communiceren waardoor hun wereld groter wordt. Ook benutten ze hun kennis en ervaring en blijven ze actief. Voor de jongeren geldt dat ze kunnen oefenen met de Nederlandse taal, zodat ze kunnen doorleren en zo meer kans maken op een baan.

Succesvolle pilot
De pilot van Kletskoppen, in 2015, was succesvol. Tien jongeren van het Albeda College hebben wekelijks een uur via Skype gepraat met ouderen van woonzorgcentrum Humanitas. De taallessen behandelden elke week een ander thema.

Handreiking
Vanwege het succes van de pilot stelt de gemeente Rotterdam de methode nu beschikbaar aan maatschappelijke organisaties in de stad. Want Kletskoppen is een manier om verschillende groepen in de Rotterdamse samenleving met elkaar in contact te brengen. In een handreiking, eventueel aangevuld met tien lessen, wordt duidelijk gemaakt hoe je Kletskoppen in de organisatie kunt invoeren om zo een leuke en zinvolle activiteit aan te bieden.

Lees hier het volledige artikel. Je vindt er ook de evaluatie, handreiking en lessen.