E-learning over laaggeletterdheid en medicijngebruik

gezondheid

Laaggeletterden begrijpen niet altijd de informatie en instructies over medicijngebruik. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en therapie-ontrouw. De nieuwe gratis e-learning ‘Omgaan met laaggeletterden’ van de KNMP toont zorgverleners hoe ze laaggeletterde patiënten kunnen herkennen en begeleiden bij hun medicijngebruik.

De e-learning is bedoeld voor apothekersassistenten, verpleegkundigen en verzorgenden. De online cursus laat zien hoe je een gesprek voert met een laaggeletterde over diens medicijngebruik. Welke vragen stel je en op welke manier? Ook geeft de e-learning uitleg over diverse begrippen rond medicijngebruik.

Klik hier om naar de e-learning te gaan
* Adobe Flashplayer moet ingeschakeld zijn om de e-learning te gebruiken

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Welke signalen duiden op laaggeletterdheid?
  • Hoe herken je onjuist gebruik van geneesmiddelen?
  • Hoe pas je de communicatie het beste aan de laaggeletterde patiënt aan?
  • Waarom zijn laaggeletterde patiënten eerder therapie-ontrouw?
  • Wat zijn de gevolgen van therapie-ontrouw?

Campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?

De e-learning is onderdeel van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ van de KNMP en Pharos. Met een reizende tentoonstelling kreeg het onderwerp de afgelopen twee jaar landelijke aandacht. Ook werden praktische materialen en video’s ontwikkeld:

Thema gezondheidsvaardigheden

Drie op de tien volwassen Nederlanders hebben ‘beperkte gezondheidsvaardigheden’. Ze hebben moeite om informatie over gezondheid te verkrijgen, begrijpen en gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen. Vaak zijn deze mensen minder gezond. Zorgverleners kunnen een belangrijke rol vervullen in het begeleiden van mensen van beperkte gezondheidsvaardigheden. Meer hierover lees je in het thema gezondheidsvaardigheden.

Bron: Kennisplein Chronische Zorg