Bravis en Amphia helpen laaggeletterden

gezondheid

BREDA/ROOSENDAAL – De ziekenhuizen Bravis en Amphia nemen maatregelen om hun zorgverlening toegankelijker te maken voor laaggeletterden. Sinds gisteren werken ze daartoe officieel samen met de Stichting Lezen & Schrijven.

,,Laaggeletterdheid wordt in de gezondheidszorg onderschat”, aldus Bianka Mennema, bestuurslid bij het Bravis ziekenhuis. Het herkennen en bespreekbaar maken ervan moet leiden tot meer begrip tussen patiĆ«nt en zorgverlener, zo stelt ze.

De Stichting Lezen & Schrijven stelt hulpmiddelen beschikbaar aan de ziekenhuizen. Zo zijn er testpanels van (ex-)laaggeletterden die voorlichtingsmaterialen bekijken en is er lesmateriaal voor medewerkers over laaggeletterdheid.

Beide ziekenhuizen zijn al langer bezig om hun communicatie te verbeteren. Zo nam een panel van (ex-)laaggeletterden folders en sites onder de loep. Veel jargon, lange zinnen en moeilijke woorden, luidde de conclusie. Uitleg van medische termen en gebruik van beeldmateriaal bleken belangrijk voor een heldere communicatie.

In Nederland hebben circa 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen.

Bron: BN de Stem