gezin

Scoor een Boek!

Jongens uit laagtaalvaardige gezinnen zijn de specifieke doelgroep van het project ‘Scoor een Boek!’. Het koppelt ’s werelds populairste sport – voetbal – aan lezen. Met als doel leerlingen uit groep 5 en 6 te stimuleren om met plezier te lezen. In Groningen is het project al een aantal jaar een succes. Nu is de rest van Nederland aan de beurt.

Videoboodschappen van de profs

Als aftrap van ‘Scoor een Boek!’ neemt de leesconsulent van de Bibliotheek materiaal en boeken mee naar de klas. Een profvoetballer uit de regio spoort via een videoboodschap de kinderen aan om boeken te lezen (te ‘scoren’). Tijdens de rust, halverwege het project, komt de leesconsulent terug in de klas om over de boeken te praten. Ook de profvoetballer is er weer met een videoboodschap. Een sportieve activiteit vormt het fluitsignaal aan het eind van project. Dan horen alle deelnemende kinderen wat de eindscore is: hoeveel boeken zij samen hebben gelezen.

Succes in Groningen

Groningse kinderen uit groep 5 en 6 van de basisschool zijn al uitgedaagd om te lezen en te sporten – en met succes: in 2016 lazen ruim 6.500 kinderen bijna 54.000 boeken. Het resultaat in Groningen is een mooi voorbeeld. Nu kan ‘Scoor een Boek!’ in de fangebieden van de 18 eredivisieclubs worden uitgerold via basisbibliotheken. Biblionet Groningen heeft het project ontwikkeld, met de eredivisievoetbalclub en gemeenten als partners.

Go Ahead Eagles en Bibliotheek Deventer

In 2017 werken Go Ahead Eagles, Bibliotheek Deventer en Rijnbrink samen om ‘Scoor een Boek!’ via het onderwijs te implementeren in een achterstandswijk in Deventer. Samen met Biblionet Groningen wordt een landelijk te gebruiken stappenplan voor de Bibliotheek ontwikkeld. Met steun van Kunst van Lezen wordt een thuismodel ontwikkeld, waarbij ook het gezin wordt aangemoedigd om te lezen en de bibliotheek te bezoeken.