gezin

Lokale kinderkrant: hét recept voor leesbevordering en leesplezier

De Rotterdamse kinderkrant Jong010 is persoonlijk, herkenbaar en laagdrempelig. Het bereik is groot en de betrokkenheid hoog. Dat blijkt hét recept voor leesbevordering en leesplezier. De krant daagt kinderen uit om met de inhoud aan de slag te gaan – en is vooral ook erg leuk om te lezen. En als het aan Rotterdam ligt, heeft straks elke regio in Nederland zijn eigen kinderkrant.

Alle Rotterdamse basisscholen ontvangen elke maand Jong010, de gratis lokale papieren krant voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. De makers van Jong010 betrekken zoveel mogelijk verschillende kinderen en basisscholen bij het samenstellen van de krant. Leerkrachten kunnen de kinderkrant bijvoorbeeld inzetten voor begrijpend lezen of als uitgangspunt voor een klassendebat.

Waarom is de krant zo’n goed recept voor leesbevordering en leesplezier? We vragen het de makers, de leerkrachten én de kinderen zelf.

 

Kinderen staan centraal

De oprichtster van Jong010, Angelique van Tilburg, legt uit dat de krant kinderen serieus neemt en naar ze luistert. “Kinderen leveren een actieve bijdrage aan de krant door hun verhaal te vertellen. Zo vormen ze een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen. Want andere kinderen herkennen hun verhaal óf herkennen het juist niet, en leren op die manier dat iedereen anders is.”

Onderzoek: 87% leerkrachten roemt leesplezier

De kinderkrant wordt in vrijwel alle Rotterdamse klassen uitgedeeld, zo blijkt uit het grootschalige onderzoek dat Jong010 elk jaar uitvoert onder leerlingen en leerkrachten. 68% van de leerkrachten geeft aan dat Jong010 bijdraagt aan taalontwikkeling. Onder hen juf Angelique, die de invloed van de kinderkrant op de woordenschat van haar leerlingen roemt. En juf Ingrid, die merkt dat de krant een gunstige invloed op begrijpend lezen heeft. “Onder andere door de nieuwspuzzel over de artikelen in de krant.” Meester Floris vat het treffend samen: “Ze maken leeskilometers en leren feitjes.”

 

Minstens zo belangrijk als de taalontwikkeling is het leesplezier. Ook daaraan levert de krant een stevige bijdrage, volgens maar liefst 87% van de leerkrachten. Juf Rajine ziet dat de kinderen er graag in lezen. “Jong010 gaat over hun eigen stad”. “En soms zelfs over hun eigen buurt of school”, vult haar collega juf Erika aan.

 

Betrokken bij de wijk

Hoofdredacteur van Jong010 Suzanne Huig ziet ook het effect dat de kinderkrant heeft op de stad Rotterdam. “Dankzij Jong010 raken kinderen meer betrokken bij hun wijk en stad. De krant daagt ze uit om zelf een mening te vormen en ze maken kennis met media en journalistiek.” De kinderkrant staat vol korte artikelen en foto’s, wat het lezen aantrekkelijk maakt.

 

Leerzaam en leuk

Dat beamen de jonge lezertjes zelf. Ogün is 8 jaar en komt in Jong010 veel leerzame onderwerpen tegen en dingen die hij kan doen. “Ik vind het ook goed om de mening en verhalen van andere kinderen te lezen.” Jim, ook 8 jaar, vindt het leuk dat hij door Jong010 meer dingen weet. “Bijvoorbeeld dat je je aan bepaalde regels moet houden. En dat je als je genoeg sport ook weleens af en toe achter de tablet mag.”

 

Elke regio een eigen kinderkrant

De hoofdredacteur en de oprichtster van Jong010 gunnen alle kinderen in Nederland elke maand hun eigen lokale kinderkrant. En dat blijft niet bij een wens. De komende jaren leiden Van Tilburg en Huig persoonlijk mensen op om een kinderkrant op te zetten. De eerste deelnemers aan het programma ‘Je eigen kinderkrant’ zijn nu een halfjaar bezig: Alkmaar, Roosendaal en Haarlem. Onder leiding van Huig en Van Tilburg krijgen ze in tien modules inzicht in alles wat komt kijken bij het maken van een kinderkrant. Van het verdienmodel tot de maatschappelijke doelstellingen en educatieve elementen. Ook de inhoud van de krant komt aan bod en hoe je kinderen aanspreekt. Na een jaar kunnen de deelnemers zelfstandig aan de slag met hun eigen kinderkrant naar Rotterdams voorbeeld.

 

Heb je interesse? Je kunt je nog aanmelden voor het jaarprogramma van 2019. Klik hier voor meer informatie over ‘Je eigen kinderkrant’.