gezin

Een half schooljaar met een kinderboekenschrijver in de klas

Ruim 1.000 basisschoolleerlingen van 16 basisscholen uit Amsterdam lieten vol overtuiging zien wat een half schooljaar met een kinderboekenschrijver in de klas met een kind doet. In aanwezigheid van de Schoolschrijvers, leerkrachten en ouders deelden deze leerlingen hun verhalen, gevonden woorden en gevormde zinnen in de zalen en gangen van de Stadsschouwburg Amsterdam. Het was dé feestelijke afsluiting van het halfjaarprogramma van De Schoolschrijver dat dit schooljaar landelijk op 50 scholen plaatsvond.

De Schoolschrijver heeft als missie om ieder kind taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst. Het halfjaarprogramma is ontwikkeld speciaal voor kinderen op basisscholen ter preventie van laaggeletterdheid. Een half schooljaar lang verbindt de Schoolschrijver zich aan leerlingen, ouders en leerkrachten. Schoolbreed gaan we aan het werk om lezen, schrijven en taal duurzaam te verbeteren.

Boekpresentatie

Tijdens het slotprogramma vond de boekpresentatie van jeugdroman Justins rivaal plaats. Een boek dat tot stand is gekomen tijdens het halfjaarprogramma op BS De Knotwilg (Amsterdam-Zuidoost). Het is geschreven door kinderboekenschrijver Lydia Rood en haar leerling Jason (12jr.). Uit handen van De Schoolschrijver-ambassadeur Abdelkader Benali ontvingen zij het eerste exemplaar.

De Schoolschrijver strijdt voor taalsterke kinderen

Laaggeletterdheid is een groot probleem in ons land. Onlangs gepubliceerde onderzoeken[1] tonen dit opnieuw aan: een derde van alle leerlingen verlaat de basisschool met een leesachterstand. De Schoolschrijver zet bekende kinderboekenauteurs in om deze leerlingen taalsterk te maken. Tot het halfjaar-programma behoren ook onderdelen gericht op ouders en leerkrachten. De Schoolschrijver verbetert aantoonbaar de leesvaardigheid en het schrijfplezier van kinderen.

Boekpresentatie Justins rivaal van Lydia Rood en co-auteur Jason Ambassadeur presentator Abdelkader Benali ©chrisvanhouts

Boekpresentatie Justins rivaal van Lydia Rood en co-auteur Jason Ambassadeur presentator Abdelkader Benali ©chrisvanhouts

11.000 leerlingen taalsterk is het begin

Sinds dit schooljaar zet De Schoolschrijver zich in om naast het halfjaar-programma nog veel meer kinderen in het basisonderwijs te bereiken. Hiervoor is de Academie en De Schoolschrijver-maand ontwikkeld, voor alle basisscholen. Want ieder kind heeft recht op een taalsterke toekomst. De Schoolschrijver werkt in de regio’s veelal samen met de provinciale en lokale bibliotheek.

Charlotte Doornhein afsluiting van BS De Knotwillg - ©chrisvanhouts

Charlotte Doornhein afsluiting van BS De Knotwillg – ©chrisvanhouts

Schoolschrijver Ruben Prins ABBS De Zuiderzee met twee van zijn talenten -HR©chrisvanhouts

Schoolschrijver Ruben Prins ABBS De Zuiderzee met twee van zijn talenten -©chrisvanhouts

Zie o.a. het rapport: Laaggeletterden lopen jaarlijks ruim half miljard aan inkomsten mis

Deelrapport: De Staat van het Onderwijs 2018