gezin

Coachende aanpak BoekStart werk

Het project BoekStart werkt met coaches: een opgeleide leesconsulent van de bibliotheek. De coach informeert alle jonge ouders over BoekStart, maar trekt vooral tijd uit voor laaggeletterde ouders. Zodat juist zij inzien hoe belangrijk (voor)lezen en de bibliotheek bezoeken is.

De BoekStart-coach

De BoekStart-coach heeft een eigen plek in de wachtruimte van het consultatiebureau. Natuurlijk met boekjes, maar ook met opvoedboeken, een display en folders over BoekStart in verschillende talen. Ouders krijgen er tips, informatie en voorleesondersteuning. De coach doet dit op een ondersteunende manier, zonder direct te veel kennis over te willen dragen, en met een luisterend oor.

Spreekuur in de bibliotheek

Vervolgens worden ouders actief uitgenodigd om de bibliotheek te bezoeken op tijden dat de BoekStart-coach daar spreekuur heeft. De coach pikt signalen van laaggeletterdheid op en bespreekt ze op een geschikt moment. Laaggeletterde ouders kunnen dan worden doorverwezen naar het taalhuis of naar taalscholing.

Nu al succes

De BoekStart-coach heeft nu al succes in Tiel en Culemborg, bij Bibliotheek Rivierenland. De gemeenten ondersteunen het initiatief. Samen met Bibliotheek Rivierenland werkt BoekStart aan een overdrachtmodel, zodat in 2017 meerdere bibliotheken met de aanpak van de BoekStart-coach aan de slag kunnen.