algemeen

Video RTV Roermond: de bieb is er ook voor slechte lezers

RTV Roermond besteedt zes weken lang aandacht aan laaggeletterdheid. In een van de reportages nodigt de plaatselijke bibliotheek laaggeletterde inwoners – Roermond heeft er zo’n zesduizend – uit voor een bezoek aan de bibliotheek. En die is er niet alleen voor boekenwurmen! Hoewel iedereen er wel eentje kan worden, zo blijkt uit het enthousiaste verhaal van een ex-laaggeletterde.

Juist mensen die moeite hebben met lezen, kunnen bij de bibliotheek terecht. Speciaal voor hen is er de collectie ‘makkelijk lezen’. Medewerkster Moniek Hueting: “Iedereen kan deze boeken lezen. Er staan geen moeilijke woorden en lange zinnen in.” De bibliotheek organiseert ook speciale spreekuren over taal en digitale vaardigheden en geeft cursussen op dat gebied. Zodat mensen zich weer kunnen redden in de maatschappij.

Lezen geeft eigenwaarde

Ex-laaggeletterde Imke Schokker vertelt enthousiast hoe haar leven is veranderd sinds ze kan lezen. “Eerst was ik minder zelfstandig en zat ik in een sociaal isolement. Want voor een rijbewijs halen of reizen met de trein moet je kunnen lezen.” Ze volgde taallessen op het roc, is weer mobiel én heeft veel meer eigenwaarde. “Ik help nu anderen die het reizen moeilijk vinden. Eigenlijk ben ik dan de reisleider”, zegt ze trots. Imke is nu vaste klant van de bibliotheek: “Lezen is het meest geweldige dat er is.”

Bekijk het filmpje over de bibliotheek in Roermond.

Bron: RTV Roermond
Artikel geschreven door: Saskya Nonner