algemeen

Tel mee met Taal organiseert inzamelactie voor Kinderzwerfboek

Tijdens de Week van de Alfabetisering organiseerde Tel mee met Taal een inzamelactie voor Kinderzwerfboek. Ruim 800 boeken werden opgehaald! Ook minister Slob doneerde een boek. De teamleden van Tel mee met Taal leverden deze week de opbrengst bij diverse scholen, buurthuizen en kinderboekenstations af. Kinderen die lezen, zijn taalvaardiger en begrijpen teksten beter. Hierdoor hebben ze meer succes op school, en betere kansen op een goede toekomst. Maar lezen is vooral ook erg leuk en ontspannend.

1 op de 5 kinderen

Bijna 1 op de vijf 15-jarigen loopt het risico laaggeletterd te worden. Daar hebben ze hun hele leven last van.  Laaggeletterden hebben bijvoorbeeld grote moeite om (digitale) formulieren in te vullen, veiligheidsinstructies op het werk te begrijpen, medicijnbijsluiters te lezen, en kunnen als ouders hun  eigen kinderen niet goed voorlezen. Zo wordt laaggeletterdheid van generatie op generatie doorgegeven. Tel mee met Taal zette zich daarom tijdens de Week van de Alfabetisering graag in om boeken op te halen voor Stichting Kinderzwerfboek. Ook minister Slob doneerde een boek.

Leesplezier

Na de inzamelactie ging Tel mee met Taal langs scholen, buurthuizen en kinderboekenstations om de boeken te bezorgen. Alle boeken werden dankbaar in ontvangst genomen. Een paar reacties: “Wat fijn, bij ons duiken de kinderen er altijd meteen bovenop als de boekenkast weer gevuld is. Dan is die in een mum van tijd weer leeg ”. “Hier zijn de kinderen superblij mee”. “Juf, nog maar 3 bladzijden dan heb ik mijn boek uit. Is er al een ander boek wat ik mee kan nemen?”. En een kind bij een nieuw geopend kinderboekenstation: “Mag ik dat boek echt gewoon zomaar meenemen”?
Hieronder een verslag in beeld van de inzamelactie én de bezorgmomenten.

Kinderzwerfboek

Stichting Kinderzwerfboek laat kinderboeken rondzwerven door Nederland en zorgt er zo voor dat meer kinderen thuis een leuk boek kunnen lezen. Kinderzwerfboek werkt samen met scholen, gemeenten, bibliotheken, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Kinderzwerfboek laat gericht in aandachtswijken kinderboeken zwerven, zodat de zwerfboeken ook op plekken komen waar deze het hardst nodig zijn. Wil jij je als individu, of organisatie, ook inzetten voor Kinderzwerfboek? Kijk dan op www.kinderzwerfboek.nl wat jij kan doen.