algemeen

“Door de taallessen gaat er een wereld voor me open”

Gabriëlle (20 jaar) werd gepest omdat ze amper kon lezen en schrijven. Nu zit ze op taalles én ze zit beter in haar vel. Sinds ze de taal beter beheerst, is er een wereld voor haar opengegaan.

“Haha, jij kunt niet eens lezen!”

Gabriëlle behoort tot de 2,5 miljoen laaggeletterden in ons land. Ze ging naar een speciale school omdat ze niet goed kon leren; voor lezen en schrijven was daar amper aandacht. Op het mbo viel ze door de mand. Gabriëlle: “Een jongen riep: ‘Haha, jij kunt niet eens lezen!’ Sindsdien werd ik gepest en zelfs geschopt in de klas.”

Uit sociale isolement

Haar jobcoach adviseerde haar taallessen te nemen. Eerst was ze bang om te gaan, maar de lessen bevallen goed. Haar taalvaardigheid gaat met sprongen vooruit. Sinds ze de taal beter beheerst, is er een wereld voor haar opengegaan. Ze werkt nu drie dagen per week bij een drogist, is uit haar sociale isolement gekomen en durft ook haar allergrootste complex aan te pakken: haar acne. Want nu ze weet hoe ze dingen moet uitleggen, durft ze wel naar de huisarts te gaan.

Positieve invloed taalbeheersing

Het verhaal van Gabriëlle laat zien dat een betere beheersing van de taal doorwerkt op je hele leven. Zelfs op gezondheid en uiterlijk. Bovendien heeft Gabriëlle voor het eerst het gevoel dat ze dingen kan bereiken. “Ik wil me volgend jaar inschrijven voor een mbo-opleiding en heb binnenkort mijn eerste rijles!”

Lees meer over het hele verhaal van Gabriëlle. En ook hoe ze haar moeder overhaalde om mee te gaan naar de taallessen.