algemeen

Lezen en schrijven niet vanzelfsprekend

Voor 330.000 Noord-Hollanders is lezen en schrijven niet vanzelfsprekend. Dat maakt NH Nieuws zichtbaar in een kort filmpje over een voormalig laaggeletterde. En ook: hoe muziek kan helpen om je taal te verbeteren.

Week van de Alfabetisering

In de Week van de Alfabetisering maakt NH Nieuws een filmpje over laaggeletterdheid. Hierin legt voormalig laaggeletterde Dicky Gingnagel uit waar hij tegenaan liep en welke trucjes hij gebruikte om zijn taalachterstand te verbergen voor de buitenwereld. Toen hij dertig was, besloot hij taalcursussen te gaan volgen. Met succes! Inmiddels kan hij redelijk lezen en schrijven. Gingnagel begint te stralen als hij vertelt dat hij binnenkort een boek over zijn idool André Hazes gaat lezen.

De Liedjeskast

Een van de initiatieven waarmee de Week van de Alfabetisering aandacht vraagt voor laaggeletterdheid is De Liedjeskast, een muzikaal lesprogramma waarmee iedereen zijn Nederlandse taal kan verbeteren. Bekende artiesten hebben een liedje gemaakt over een bepaalde taalregel. Zo zingt Guus Meeuwis De Tegenwoordige Tijd. Door de liedjes vaak te luisteren en mee te zingen leer je vanzelf de regels onthouden.

Bekijk het filmpje van NH Nieuws.

Lees meer over De Liedjeskast. 

Bron: NH nieuws