‘Laaggeletterdheid is niet iets om je voor te schamen’

algemeen

WINSCHOTEN – Stichting Pirates4Kids geeft binnenkort, in samenwerking met Het Taalhuis en de gemeente Oldambt, een toneeluitvoering in cultuurhuis De Klinker in Winschoten. De middag is bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of communiceren. De woordenschatkist staat hierin centraal. Tijdens de voorstelling is er ruimte voor improvisatie en interactie met de aanwezigen.

Laaggeletterdheid komt veel voor in Nederland. Naar schatting één op de negen mensen tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. In de gemeente Oldambt zou het gaan om ruim 4000 personen.

Uitdagen

Renée Stylée Meijer van Pirates4Kids: “Wij willen de mensen uitdagen en aanzetten tot… Vaak wordt laaggeletterdheid geassocieerd met dom, maar dat is dus niet het geval. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven zijn juist heel inventief om dit te verbergen. Dat heeft juist met slimheid te maken. Don (van Haren, red.), een aantal vrijwilligers van Pirates4Kids en ikzelf willen met de toneeluitvoering juist een positieve impuls geven. Zo van, ik ben niet de enige die moeite heeft met lezen en schrijven, ik hoef me hier niet voor te schamen en – belangrijk – ik kan er iets aan doen door me bijvoorbeeld ook aan te melden bij het Taalhuis.”

Wanneer de toneeluitvoering precies is, is op dit moment nog niet bekend.

Blauwe Schat

Stichting Pirates4Kids timmert de afgelopen tijd overigens behoorlijk aan de weg. Zo is het onderkomen, piratendorp Blauwe Schat in Blauwestad, voorzien van palmbomen en een kraaiennest. Dinsdag 13 juni worden 24 kinderen uit Tsjernobyl in de watten gelegd. Er worden spelletjes gedaan, de kinderen worden geschminkt en ze krijgen allerlei lekkernijen.

“Wij horen trouwens van bezoekers dat het nog altijd lastig is ons te vinden. Ook worden we wel eens aangeschoten door toevallige passanten met de opmerking ‘Oh, ik wist niet dat jullie hier zaten’. Een oplossing zou bijvoorbeeld zijn om De Blauwe Schat te vermelden op de bewegwijzering vanaf de rotonde richting Blauwestad.”

Het piratendorp bevindt zich in Het Havenkwartier naast het projectbureau Blauwestad. Bezoekers vinden er een spannende piratenplek waar voor jong en oud iets te beleven valt, zoals een piraten-rariteitenmuseum en Cap’n Jack’s Cabin: een echt zeerovershol.

http://www.hetstreekblad.nl/nieuws/79671/laaggeletterheid-is-niet-iets-om-je-voor-te-schamen/