algemeen

2016: Jaar van het Boek

Dit jaar viert Nederland de kracht van het boek. 2016 is een jaar vol activiteiten, wedstrijden en feestelijke evenementen die laten zien hoeveel er rond boeken gebeurt. Zoals de Nationale Voorleeslunch voor ouderen.

Het boek verdient aandacht – altijd

Boeken verrijken ons leven. Ze brengen ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Daarom verdient het boek aandacht, iedere dag, elk jaar. Dat is het punt dat de initiatiefnemers van ‘2016 Jaar van het Boek’ willen maken.

Literair benefiet

Het hele jaar door is er extra aandacht voor het mooie, leuke, belangrijke en goede van boeken. Zo is Nederland samen met Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse, planten we deze herfst een heus Schrijversbos en zijn er nieuwe educatieve projecten voor het onderwijs. De literaire benefietvoortselling in de stadsschouwburg in Amsterdam haalde ruim 40.000 euro op voor het project My Book Buddy, dat kinderen van vluchtelingen geschikte boeken geeft.

Voorleeslunch

Ook de Nationale Voorleeslunch, op 7 oktober, was een groot succes. Prominenten als Jan Siebelink, Marjan Berk, Marga van Praag en Gerard Joling lazen voor aan ouderen in zorginstellingen. In heel Nederland was het speciaal voor deze gelegenheid door Siebelink geschreven verhaal Dons te horen, waarin een oudere man terugkijkt op zijn jeugd. Een verhaal vol aanknopingspunten voor gesprekken na afloop van het voorlezen, tijdens de lunch.

Bekijk hier alle boekenactiviteiten rond ‘2016 Jaar van het Boek’.