laagtaalvaardige ouders

Video: Dromen over woorden

Ria Keizers van KBS John F Kennedy te Breda en de Stichting INOS katholiek onderwijs Breda legt het belang van taaltrajecten voor laagtaalvaardige ouders uit:

“Biljana Zdravkova uit Macedonië die te zien is in de documentaire kwam in 2015 met haar zoontje bij ons in de Taalklas volwassenen. Ze was verlegen, onzeker en had weinig lef om te spreken. Na twee jaar les heeft ze volop zelfvertrouwen gekregen en regelt ze al haar zaken zelf. Ze werkt in een naaiatelier om werkervaring op te doen en ze heeft op het uitzendbureau geregeld dat ze in de avonduren kan schoonmaken. Ze wil heel graag iets anders doen, maar ze weet nog niet goed wat bij haar past. In samenwerking met Calibrisadvies.nl krijgt ze nu de kans om deel te nemen aan de beroepennavigatie. Via die weg zal ze leren voor welk vak ze graag wil kiezen. Van daaruit kunnen weer vervolgstappen worden gezet.

In de Taalklas ontwikkelt Biljana zich verder naar een hoger niveau van de Nederlandse taal. Ik heb een grote groep cursisten, die in hun eigen land niet of nauwelijks de kans hebben gekregen om onderwijs te volgen. Zij zijn niet bekend met het onderwijssysteem en weten daarom ook niet goed wat er allemaal verwacht wordt. Zij moeten zich dus dubbel inzetten om de taal te leren, maar ze doen het! Ik ben ongelooflijk trots op deze cursisten!”