Ideeën

Laaggeletterden presenteren hun eigen ideeën om makkelijker mee te doen in onze samenleving

De stemmen zijn geteld: dit zijn de winnaars!

Team Abracadabra en Team Actief in Arnhem zijn de gelukkige winnaars van de wedstrijd ‘Vanzelfsprekend’ van Tel mee met Taal. Voor deze wedstrijd bedachten negen groepen laaggeletterden een oplossing voor de problemen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen.
 
De meeste stemmen van het publiek gingen naar het idee een testpanel in te zetten om brieven van gemeenten te toetsen op ingewikkelde taal. De juryprijs ging naar het idee voor een speciale ‘hulpknop’ in het gemeentehuis. Hiermee kunnen mensen anoniem om hulp vragen als zij moeite hebben met taal en rekenen. De jury waardeerde de creativiteit en vond dat het team goed had nagedacht over hoe de dienstverlening bij gemeenten beter kan. Met de teams wordt gekeken hoe de winnende ideeën uitgevoerd kunnen worden. Tel mee met Taal stelt hiervoor geld beschikbaar.
 
Zie hieronder alle ingezonden oplossingen die het leven een stukje makkelijker maken voor mensen die moeite hebben met taal en rekenen.
 
Tel mee met Taal feliciteert de winnaars en bedankt alle teams voor hun deelname!

Bedankt voor het stemmen. Dit zijn de winnaars.

publieksprijs

Met een testpanel kunnen brieven getoetst worden op ingewikkelde taal, oftewel ‘Abracadabra’.

juryprijs

Met de speciale ‘Hulpknop’ voor in het gemeentehuis, kunnen mensen anoniem om hulp vragen als zij moeite hebben met taal of rekenen.

Tel mee in Tiel!

Met het ‘Routehorloge’ kan iedereen de weg vinden in het ziekenhuis, zonder bordjes te hoeven lezen.

Team Achterhoek

Door een netwerk van mede-laaggeletterden op te zetten dat video’s verspreidt via een eigen website kan Nederland zien wat de moeilijkheden zijn met taal.

Team Fryslan

Door mensen die moeite hebben met rekenen en taal in te zetten om schriftelijke communicatie te toetsen, kan deze beter begrijpelijk worden gemaakt.

Rotterdam slikt medicijnen veilig

Met het ‘Sprekende Medicijnetiket’ zijn mensen die moeite hebben met taal en rekenen, beter in staat om zich te informeren over medicatie.

Team Winschoten

Team Winschoten gaat op ‘Tour(nee)’ om ervoor te zorgen dat mensen die moeite hebben met taal en rekenen meer begrip en respect krijgen.

Heel Brabant leert

Met een zogenaamde ‘soapspot’ wordt het gevoel van schaamte en eenzaamheid aangepakt bij mensen die moeite hebben met taal en rekenen.

Breinstormers Brabant Voorleesbril

De voorleesbril zorgt ervoor dat ook mensen die minder goed zijn met taal en cijfers, zelfstandig mee kunnen doen.