werk

Van belader tot directeur: iedereen een taaltest

Afvalinzamelaar ACV Groep pakt het breed aan: iedereen een taaltest, van belader tot directeur. Met als resultaat een hoger taalniveau, minder belemmeringen en een cultuur waarin je taalproblemen bespreekt. Aandacht voor taal is een vanzelfsprekendheid geworden.

Aandacht voor taal is een vanzelfsprekendheid geworden
ACV Groep verzorgt in de gemeenten Ede, Renkum, Veenendaal en Wageningen onder meer de afvalinzameling en straat- en rioolreiniging. “Het komt de professionaliteit van een organisatie ten goede als het taalniveau van de medewerkers op orde is”, zo is de ervaring van ACV. De organisatie wil ook laten zien dat ze maatschappelijk betrokken is.

Technische opleiding niet meer genoeg
“Onze branche is de afgelopen jaren flink geprofessionaliseerd, met moderne auto’s, geavanceerd materiaal en steeds meer regels. Een technische opleiding is niet meer genoeg. Om alle regels en apparaten goed te kunnen begrijpen moeten onze medewerkers ook in de Nederlandse taal hun mannetje staan.”

Van belader tot directeur
Toen ACV merkte dat medewerkers zakten voor veiligheidsopleidingen omdat ze de vragen of antwoorden niet begrepen, is het begonnen met een taalproject. Organisatiebreed! Iedere medewerker, van belader tot directeur, heeft een taaltest gedaan en kon vervolgens een training volgen.

Minder belemmeringen
Het resultaat: een beter taalniveau binnen de organisatie, minder belemmeringen door taal en een cultuur waarin taalproblemen besproken kunnen worden. Na dit grootschalige project is aandacht voor taal een vanzelfsprekendheid geworden.

Lees hier het volledige ambitiedocument van ACV.