werk

Spraakverwarring leidt tot ongelukken

Taal speelt vaker een rol bij ongevallen op het werk dan je denkt. Werknemers die moeite hebben met lezen en schrijven, begrijpen de veiligheidsvoorschriften vaak niet. In de bouw heeft dit al tot meer dodelijke ongevallen geleid. Binnen het Taalakkoord verbeteren werkgevers de taalvaardigheid van hun medewerkers. En daarmee de veiligheid. Doe mee en zet dit belangrijke onderwerp ook bij jouw bedrijf op de agenda!

Taal als veiligheidsrisico

De NOS berichtte er deze zomer over: mede door spraakverwarring zijn er fors meer ongevallen in de bouw te betreuren. Maar ook in andere branches leiden communicatieproblemen op de werkvloer tot veiligheidsrisico’s. Wist je dat 14% van de werknemers moeite heeft met de Nederlandse taal? Om hun taalvaardigheid te verbeteren, heeft het ministerie van SZW het Taalakkoord in het leven geroepen.

Doe mee met het Taalakkoord!

Realiseer samen met andere werkgevers de ambitie van het Taalakkoord: haal het beste uit je medewerkers en laat taal geen belemmering zijn. De adviseurs van de regionale leerwerkloketten kunnen hierbij helpen. Ze denken met je mee over de verbetering van de Nederlandse taalvaardigheid binnen je bedrijf en de financiering hiervan. En helpen je ook verder bij het vinden van een geschikte taaltraining. U kunt contact opnemen met een van de adviseurs via: taalakkoord@lerenenwerken.nl

Handreiking Taal en veiligheidsrisico’s

Hoe pak je taalproblemen als oorzaak van onveilige situaties op de werkvloer aan? De Stichting van de Arbeid heeft TNO hiervoor een handreiking laten ontwikkelen. De handreiking Taal en veiligheidsrisico’s geeft praktische oplossingen voor situaties waarin taal een veiligheidsrisico vormt.

Download hier de handreiking Taal en veiligheidsrisico’s.

Hier vind je alles over de centrale boodschap van het Taalakkoord.