werk

Cursus geeft grip op financiën

Hulpverleners komen ze vaak tegen: cliënten met stapels ongeopende post. Voor laaggeletterden is de administratie vaak een grote klus. De cursus ‘Voor ’t zelfde geld’ helpt hen om meer grip op hun financiën te krijgen.

Praktisch en laagdrempelig
De Utrechtse welzijnsorganisatie ‘U Centraal’ organiseert de cursus ‘Voor ’t zelfde geld’ samen met buurtteams. Deelnemers zijn mensen die moeite hebben met taal. Ze krijgen praktische taal- en rekenopdrachten over bijvoorbeeld internetbankieren en verzekeringen. En leren omgaan met onverwachte uitgaven. Ze krijgen zo grip op hun financiën én meer zelfvertrouwen.

Van elkaar leren

Bij de oefeningen gaat het om het verbeteren van het inzicht in de financiën. Deelnemers nemen bijvoorbeeld kassabonnetjes mee en bespreken met de vrijwilligers die de cursus geven welke keuzes ze hebben gemaakt en hoe dat eventueel beter kan. Een enthousiaste deelneemster die eerst geen idee had hoe ze haar administratie kon aanpakken, vertelt trots dat ze nu heeft geleerd hoe ze ermee om kan gaan.

Zelfredzaamheid stijgt

Sociaal raadsvrouw Esther Guijt ondersteunt de vrijwilligers en is tijdens de lessen aanwezig voor vragen. Ook zij is positief over de aanpak. “Als de zelfredzaamheid van de deelnemers stijgt, hoeven ze anderen niet meer te vragen om hen te helpen.” Pieter-Bas van Steenis van het buurtteam voegt eraan toe: “Je helpt mensen pas echt als ze daarna ook zelf iets kunnen!”

Lees hier het volledige artikel.