werk

Coevorden, Emmen en Borger-Odoorn komen in actie voor meer geletterden

Regio – Werkgevers bewust maken van laaggeletterdheid. Tijdens de week van de alfabetisering van 3 tot 9 september slaan de gemeentes Coevorden, Emmen en Borger-Odoorn de handen ineen.

In die week zijn er op donderdag 6 september twee kennisevents voor werkgevers in deze drie gemeentes.

740.000 laaggeletterde werknemers

Werknemers zijn vaak één van de belangrijkste bronnen voor een ondernemer om hun bedrijf succesvol te kunnen laten zijn. In Nederland zijn 740.000 laaggeletterde werknemers. Mensen die hun werk heel goed doen, maar bijvoorbeeld geen bijsluiter kunnen lezen of hun eigen kind voor kunnen lezen. Naast onzekerheid kan dit ook gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering of de inzetbaarheid van de individuele werknemers. Het is belangrijk dat werknemers voldoende basisvaardigheden hebben (taal- en rekenvaardigheid en probleemoplossend vermogen in een digitale omgeving). De vraag is of werkgevers op dit moment al wel optimaal gebruik maken van hun medewerkers.

Events

De events in Emmen en Coevorden hebben beide een gevarieerd programma. In Coevorden geeft succesvol ondernemer Ben Woldring een lezing. Daarna gaat Maurice de Geef verder in op het onderwerp laaggeletterdheid. Hij is bekend als landelijk expert op het gebied van onderzoek en monitoring van laaggeletterdheid.

Het programma in Emmen heeft dezelfde lezing van Maurice de Greef, een interactieve sessie met burgemeester Eric van Oosterhout en informatie over het taalhuis.

Bewustzijn vergroten

Het uiteindelijke doel van de events is het bewustzijn vergroten en kijken waar bedrijven behoefte aan hebben om hiermee aan de slag te gaan. Binnen nu en twee weken krijgen de werkgevers een uitnodiging.

De drie wethouders van Coevorden, Emmen en Borger-Odoorn (Jeroen Huizing, Robert Kleine en Albert Trip) zijn het eens: ‘Kunnen lezen en schrijven is voor alle inwoners van de drie gemeentes een voorwaarde om mee te doen in de samenleving. Bedrijven zijn daarbij erg gebaat bij taalvaardige werknemers. We hopen dat de events ervoor zorgen dat werkgevers het onderwerp bespreekbaar gaan maken in hun bedrijf’.

Taalcoördinator

In de gemeenten Coevorden, Emmen en Borger-Odoorn zijn verschillende taalcoördinatoren actief. Zij willen graag in contact komen met mensen die moeite hebben met lezen of schrijven. De taalcoördinator moedigt hen vervolgens aan om via het Taalpunt met een vrijwilliger te werken aan het verbeteren van die vaardigheden.

Tijdens de events op donderdag 6 september gaat de taalcoördinator met de aanwezige werkgevers in gesprek over de mogelijkheden die het Taalpunt hen kan bieden.

 

Wil je meer weten over deze actie? Klik dan hier