werk

‘Bij EVA heeft iedereen haar eigen verhaal’

In Enschede begint bij M-Pact op woensdag 13 maart de derde groep deelnemers aan het ontwikkelingstraject met de mooie naam ‘EVA’. EVA staat voor ‘Educatie voor Vrouwen met Ambitie’ en het ‘zet vrouwen in hun kracht’. Tijdens 15 bijeenkomsten krijgen vrouwen de mogelijkheid om hun vaardigheden te verbeteren en aan de slag te gaan met hun ontwikkeling.

Met ondersteuning van vrijwilligers krijgen vrouwen individuele begeleiding en groepsbijeenkomsten om zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten. Zodat zij aan de slag kunnen gaan met een opleiding, een baan of vrijwilligerswerk, en zo makkelijker mee kunnen doen in de maatschappij.

De vrouwen leren onder meer in gesprekken met elkaar, meer over zichzelf en hun talenten. Ze vinden of hervinden de kracht in zichzelf. Deelnemer Joke en projectleider Hacer vertellen wat EVA voor hen betekent en wat het voor andere vrouwen kan betekenen.

Joke Kouwenhoven woont in Stadsveld. Haar vader overleed in juli, niet lang nadat zijn tweede vrouw in maart was overleden. Joke was jarenlang fulltime bezig geweest met de verzorging van hen en ineens had ze weer tijd voor zichzelf. In Huis aan Huis las ze afgelopen zomer over EVA. Ze lacht: “Ik heb me direct aangemeld en heb geen enkele van de vijftien bijeenkomsten gemist. Ik wilde weer aan de slag, maar niet per se in het werk dat ik vroeger deed, op het administratieve vlak. Bij de gesprekken bij EVA kwam ik er langzamerhand achter wat ik echt wilde.”

Hacer Bircan is projectleider EVA bij M-Pact. Ze vertelt dat EVA weliswaar staat voor ‘Educatie voor Vrouwen met Ambitie’, maar in overleg met de landelijke organisatie Stichting Lezen & Schrijven mochten ze in Enschede de naam iets wijzigen naar ‘Enschedese Vrouwen met Ambitie’. “Wij vinden ‘Educatie’ te formeel en niet laagdrempelig genoeg klinken. EVA is er voor alle vrouwen met ambitie, die net even een duwtje in de goede richting nodig hebben. Daar is vooral ‘leren door te doen’ voor nodig. Sommigen zijn uit het werkproces geraakt door psychische problemen, anderen hadden een universitaire baan in het land van herkomst, maar moesten vluchten. Iedereen heeft haar eigen verhaal.”

Aanmelden voor de komende serie van vijftien bijeenkomsten kan nog steeds via de site m-pact.nl/eva of telefonisch bij Hacer Bircan: tel. 053-4323304.

Lees hier het hele artikel uit Huis aan Huis Enschede.

Educatie voor Vrouwen met Ambitie

EVA is een landelijke aanpak om vrouwen met lage basisvaardigheden te motiveren een opleiding te gaan volgen of (vrijwilligers-) werk te zoeken. Het is een verdieping op het samenwerkingsprogramma ‘Taal voor het Leven’. Dit programma heeft als doel dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Het is een actielijn van Tel mee met Taal. Meer informatie over EVA, vind je hier.