onderzoek

Rijmen tijdens Sint goed voor taalontwikkeling kind

Goed kunnen dichten is niet alleen handig met Sinterklaas, het heeft ook positieve effecten op de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die rijm gemakkelijk herkennen, hebben bijvoorbeeld een betere leesvaardigheid dan kinderen die hier meer moeite mee hebben. Ongeacht intelligentie en taalachtergrond.

Iedere taal bestaat uit klanken, woorden en zinnen. Kinderen moeten onder meer leren wat deze woorden betekenen en hoe zinnen zijn opgebouwd. Uit onderzoek blijkt dat rijm hierbij kan helpen. In een studie naar het leren van woorden bij Engelstalige kinderen tussen de twee en vier jaar oud bijvoorbeeld, werd gevonden dat kinderen nieuwe Engelse woorden beter leren in een rijmende context dan in een niet-rijmende context.

Dat het leren van nieuwe woorden makkelijker gaat in een rijmende context komt waarschijnlijk doordat rijm helpt bij het voorspellen van woorden. Die voorspelbaarheid maakt dat kinderen woorden beter kunnen onthouden. Dat rijm lang blijft hangen, ervaren volwassenen ook: op latere leeftijd zingen zij sinterklaasrijmpjes zoals “Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, gooi wat in mijn laarsje, dank u Sinterklaasje” mee zonder erbij na te hoeven denken. Op een vergelijkbare manier helpt voorspelbaarheid ook bij het leren van zinsbouw. Wanneer je weet dat zinnen rijmen, is het immers makkelijker om een zin op de juiste manier af te maken.

Om te kunnen onderzoeken of baby’s klankverschillen waarnemen, maken wetenschappers gebruik van luistervoorkeuren. Dergelijk onderzoek wordt momenteel door taalwetenschapper Laura Hahn gedaan.

Lees hier het hele artikel van NU.nl