Methodiek voor verbeteren digitale vaardigheden in begrijpelijke taal

Met het online oefenprogramma 'Klik & Tik. De basis' van Oefenen.nl leren (jong)volwassenen in stapjes digitale vaardigheden. Uit de praktijk blijkt dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vaak ook moeite hebben met het (Engelse) jargon dat hoort bij digitale vaardigheden, zoals cookies, inbox, scrollen en inloggen. Daardoor kunnen zij de inhoud van het lesmateriaal niet goed begrijpen. De methodiek TaalKlik, bij 'Klik & Tik; de basis', is voor deze groep ontwikkeld: NT2-groepen met taalniveau rond A2 en NT1-groepen rond 1F die digitaal vaardiger willen worden. Het lesmateriaal is ontwikkeld met subsidie voor experimenten van Tel mee met Taal.

Man achter computer

Acht organisaties, waaronder bibliotheken, ROC’s en Taalaanbieders, deden in 2022 mee aan de pilot van TaalKlik. "Het lesmateriaal sloeg zo goed aan, dat veel van deze aanbieders ook na de pilot zijn blijven werken met TaalKlik”, vertelt projectleider Anne-Lies Schrijvers. "Cursisten begrijpen met TaalKlik beter wat ze oefenen, krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen digitale handelingen zelfstandiger uitvoeren.”

Oefenen.nl heeft het materiaal ontwikkeld in samenwerking met ITTA Uva, het kennisinstituut voor taalontwikkeling van de universiteit van Amsterdam. Schrijvers: “We werken heel prettig samen, onze ontwikkelachtergrond en hun inhoudelijke expertise vullen elkaar goed aan. We hebben eerder met ITTA UvA samengewerkt aan een programma voor anderstalige ouders met kinderen op het voortgezet onderwijs, en TaalKlik zal zeker niet het laatste project zijn dat we samen doen.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de aanpak, het lesmateriaal en een webinar over TaalKlik op de website van Oefenen.nl.