Vergoeding voor uitgeleende boeken schoolbibliotheken

Schrijvers van jeugdboeken krijgen voortaan een vergoeding voor het uitlenen van hun boeken in schoolbibliotheken. Dat heeft staatssecretaris Uslu van het ministerie van OCW begin deze week bekend gemaakt. 

Een kind leest

Schrijvers krijgen een vergoeding voor uitgeleende boeken in bibliotheken, maar kregen dit nog niet voor hun boeken in schoolbibliotheken. Dit bleek lastig doordat de meeste schoolbibliotheken geen systeem hebben om bij te houden welke boeken door leerlingen zijn geleend. Door nieuwe afspraken tussen scholen, bibliotheken, gemeenten, uitgevers, makers en de overheid is er nu een manier gevonden om schrijvers te compenseren voor uitgeleende boeken. Hiermee hopen de partijen dat schoolbibliotheken zich verder kunnen ontwikkelen en het leesplezier onder kinderen stijgt.

Lees meer op de website van de Auteursbond: