Bijeenkomsten voor gemeenten over aanpak laaggeletterdheid

Werk jij voor een gemeente aan de aanpak van laaggeletterdheid? Kom dan in mei of juni naar een van de bijeenkomsten 'Aan de slag met de aanpak laaggeletterdheid'. 

Gemeentehuis

Hoe ga je van een aanpak laaggeletterdheid naar concrete acties? En hoe betrek je de doelgroep daarbij? Deze vragen staan centraal tijdens de creatieve en interacteve bijeenkomsten voor gemeenten. Hier kun je sparren met collega’s over hoe je laaggeletterden bereikt. Of praktijkvoorbeelden uitwisselen over hoe andere gemeenten de financiële middelen zo effectief mogelijk inzetten.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is voor gemeenteambtenaren die in hun gemeente de regie hebben op het thema laaggeletterdheid. Door uit te wisselen en van elkaar te leren, krijgen we samen meer inzicht in kwaliteit en effectiviteit.

Aanmelden

Ontmoeten, informatie brengen en halen en elkaar inspireren werkt het best ‘in het echt’. We zijn daarom heel blij dat we deze bijeenkomsten fysiek kunnen houden.
Je kunt je aanmelden voor één van de volgende data en locaties:

  • 23 mei in de Stadkamer, Zwolle
  • 30 mei in het Onderwijsmuseum, Dordrecht
  • 13 juni in House of Watt, Amsterdam
  • 16 juni in The Student Hotel, Eindhoven

De inloop is steeds om 13.00 uur. We starten om 13.30 en om 16.00 uur sluiten we af met een drankje.

Aanmelden voor een van de bijeenkomsten.

Bevestiging

Twee weken voor de bijeenkomst waarvoor je je hebt aangemeld, ontvangt je meer informatie over de route, parkeren en eventuele coronaregels.

Programma op hooflijnen

Het doel van de bijeenkomst is om uit te wisselen en van elkaar te leren. Na een plenaire opening gaan we daarom uiteen in deelsessies. We hebben opgehaald wat de kennisbehoefte van lokale beleidsmakers zijn. Daaruit zijn de volgende thema’s naar voren gekomen. Je kunt deelnemen aan twee van deze sessies:

  1. Social design: Hoe kun je samen met laaggeletterden de aanpak laaggeletterdheid uitwerken? In deze sessie proef je aan de Change Labs en hoe daarin social design thinking wordt ingezet. Je krijgt ideeën mee voor wat deze aanpak in jouw gemeente kan brengen.
  2. Financiële middelen: Hoe zetten andere gemeenten hun middelen in? Waar zit de afbakening? Waar zit juist de verbinding met andere terreinen binnen het sociaal domein? Wissel uit en leer van de verschillende ervaringen.
  3. Vinden en bereiken van laaggeletterden. Dit is één van de grote uitdagingen in de aanpak van laaggeletterdheid. Naar aanleiding van een aantal concrete voorbeelden van gemeenten gaan we in gesprek: wat betekent dit voor de samenwerkingen die we zoeken? En wat neem je hieruit mee naar de praktijk?
  4. Integrale aanpak: Voor maximaal effect is een integrale aanpak binnen het sociaal domein cruciaal. Maar dit is niet zo gemakkelijk te realiseren. Hoe hebben anderen dit gedaan? Waarom werkte dat zo goed? Of wat hebben ze juist geleerd van waar het lastig liep? Luister en praat mee.

Vragen?

Heb je nog vragen? Mail dan naar Lidwien Fokkinga, organisator bij Stichting Lezen en Schrijven via events@lezenenschrijven.nl.