Nederlandse les op Bonaire is goed voor zaken

Sinds 2021 kunnen ook partijen uit Caribisch Nederland aanvragen doen voor subsidie vanuit Tel mee met Taal. Het bedrijf Global Maintenance and Construction Services (GMCS) op Bonaire maakte hier in 2021 gebruik van. De taalcursussen Nederlands zijn in oktober gestart. “Ik raad het iedereen aan.”

Bonaire

“Wij leven in Nederland, dus ik vind dat we Nederlands moeten kunnen praten en schrijven”, zegt Igor Iturbe, directeur van GMCS. Hoewel hij zich op Bonaire prima redt met Engels, Spaans en Papiamento, maakt zijn gebrekkige Nederlands het werk soms lastig. “Wij werken nu aan een bouwproject voor de gemeente. We bouwen een fabriek waar gebruikte olie wordt gerecycled tot diesel. Alle communicatie met de gemeente gaat in het Nederlands. Ik kan best aardig Nederlands lezen en verstaan, maar het spreken en schrijven is lastig.”

Iturbe herinnert zich een overleg waarbij hij met twee telefoons zo goed als hij kon probeerde mee te vergaderen. “Eén telefoon vertaalde het Nederlands voor mij naar het Spaans. De andere telefoon vertaalde mijn Spaanse zinnen weer naar het Nederlands. Het was een lastige vergadering. Toen dacht ik: dit wil ik niet meer.”

Taalcursus onder werktijd

Iturbe besloot op zoek te gaan naar een cursus Nederlands, voor hemzelf en drie andere medewerkers. “Niet iedereen had interesse, maar een manager, een administratiemedewerker en een ingenieur wel. Binnenkort komen er nog twee ingenieurs bij die ook de taalcursus gaan volgen.” 

De taalcursus die zij volgen is intensief. Drie dagdelen per week werken ze met een taalcoach aan hun Nederlands. Dat doen ze onder werktijd. “Daar investeren we in”, zegt Iturbe. “Beheersing van het Nederlands is goed voor zaken. En het is belangrijk voor het project waar we nu aan werken. We hebben daar ook afspraken over gemaakt met de gemeente. Zij willen met ons in het Nederlands kunnen communiceren.” 

Stressvrij leren

De taallessen worden gegeven volgens de Michel Thomas-methode, een manier van lesgeven zonder boeken of huiswerk, waarbij een stressvrije leerervaring centraal staat. “Tot nu toe gaat dat heel goed”, zegt Iturbe. “Het eerste deel van de training hebben we al afgerond. In februari gaan we verder.” Het doel is om alle deelnemers op minimaal A2-niveau te krijgen, al mikt de directeur voor zichzelf op een hoger eindniveau. “Ik ben geboren in Venezuela, maar woon al 6 jaar op Bonaire. Daarvoor heb ik 9 jaar op Curaçao gewoond. Mijn Nederlands is al wat beter dan de andere deelnemers. Ik hoop straks echt Nederlands te kunnen spreken met de gemeenteambtenaren en zonder hulp formulieren in te kunnen vullen.”

Subsidieregeling

Voor de financiering van de cursussen ontving GMCS subsidie van Tel mee met Taal. Iturbe ontdekte de subsidieregeling via Facebook. “Ik volg daar de pagina van de Rijksoverheid en zag de regeling voorbij komen. Ik heb de formulieren met hulp van een vertaalprogramma ingevuld. Na wat kleine aanpassingen was dat in orde. Het werkte prima. Zonder subsidie zou deze cursus lastig worden. Dan zou ik de lessen waarschijnlijk alleen zelf kunnen volgen.”

Inmiddels wijst Iturbe andere bedrijven op Bonaire ook op de subsidieregeling. “Een van die bedrijven help ik zelfs met de aanvraag. Ik adviseer ze om ook contact op te nemen met Tel mee met Taal. Ik ben vorig jaar heel goed geholpen.”
Verder raadt hij collega-bedrijven het taalbureau aan dat de taallessen voor zijn bedrijf verzorgt. “Maar mijn belangrijkste advies is gewoon om je Nederlands bij te spijkeren. Daar heb je hier veel profijt van.”

Meer informatie

Wil je ook subsidie aanvragen voor jouw bedrijf? Lees meer over de subsidieregeling Tel mee met Taal voor werkgevers. Je kan nog een aanvraag indienen tot en met 28 februari 2022. De eerstvolgende aanvraagperiode daarna opent op 1 januari 2023.

Meer weten over de taalcursus bij Global Maintenance and Construction Services? Neem dan contact op met Igor Iturbe via iiturbe.gmcs@gmail.com of +599 785 5677.