Een nieuw begin voor taalvrijwilligers

Taalvrijwilligers kunnen sinds kort terecht bij het Startpunt Vrijwilligers. Hier vinden ze een overzicht van oefenmaterialen en trainingen om deelnemers aan taalprogramma’s nog beter te kunnen helpen.

Man achter computer

Het Startpunt Vrijwilligers combineert oefenmaterialen van stichting Het Begint met Taal, gericht op NT-2-deelnemers, en materialen van Stichting Lezen en Schrijven, vooral gericht op NT-1’ers.

De oefenmaterialen zijn zowel voor de vrijwilligers zelf, om hun vaardigheden als coach te verbeteren, als voor de deelnemers die zij helpen. Een centrale plek die overzicht biedt van al deze hulpmiddelen voor taalvrijwilligers bestond nog niet. 

Eenvoudig filteren

“Doordat je op het Startpunt eenvoudig kan filteren op niveau van je deelnemer en op leerdomeinen zoals financiële zelfredzaamheid of gezondheid, vind je snel materiaal dat je als vrijwilliger praktisch en doelgericht kunt toepassen”, zegt Elise Zomer, projectmanager bij Het Begint met Taal. “Want dat zijn dingen die deelnemers aan taalcursussen willen weten: hoe praat ik met de leraar van mijn kinderen? Hoe app ik met mijn kleindochter?” Het startpunt bevat zelf geen oefenmaterialen, maar verwijst door naar de websites van Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven. 

Het Startpunt Vrijwilligers is een resultaat van het project Samen werken aan kwaliteit, waarmee onder andere het informele educatieaanbod door vrijwilligers wordt verbeterd. Het nieuwe platform maakt voor vrijwilligers, maar ook voor anderen in het werkveld van basisvaardigheden (zoals gemeenten) duidelijk welk ondersteuningsaanbod er beschikbaar is en welke partij wat levert. Mogelijk komen er in de toekomst ook materialen bij van andere organisaties.

Begeleiding door coördinator

Hoewel het Startpunt Vrijwilligers door iedereen te gebruiken is, moet er voor de meeste oefenmaterialen worden ingelogd, of een taalcoördinator moet het bestellen. “Wij gaan ervanuit dat elke vrijwilliger wordt begeleid door een coördinator, bijvoorbeeld bij een Taalhuis, een welzijnsorganisatie of een organisatie als Vluchtelingenwerk”, zegt Zomer. “Wij vinden het ook belangrijk dat vrijwilligers afstemmen met een coördinator. Eerst afstemmen met je taalmaatje wat hij of zij wil leren en dan met de coördinator bekijken welk oefenmateriaal geschikt is.”

Naar het Startpunt Vrijwilligers op de website van het Expertisepunt Basisvaardigheden.

Meer weten over het Startpunt Vrijwilligers? Neem contact op met het Expertisecentrum Basisvaardigheden: 085 - 760 7450 (ma-vrij 10.00-12.00 uur) of info@basisvaardigheden.nl.