Week van Lezen en Schrijven maakt laaggeletterdheid bespreekbaar

De week van maandag 6 tot en met vrijdag 10 september is de Week van Lezen en Schrijven. Al 17 jaar lang organiseert Stichting Lezen en Schrijven dit evenement, waar inmiddels honderden maatschappelijke organisaties aan meedoen. Jan-Willem Heijkoop, persvoorlichter bij de stichting, vertelt over de impact en de noodzaak van deze actieweek.

Taalklas voor werknemers
Beeld: ©Tel mee met Taal

Bewustwording

“Nederland heeft naar schatting 2,5 miljoen laaggeletterde volwassenen”, aldus Heijkoop. “Vaak verbergen zij uit schaamte dat ze niet goed kunnen lezen, schrijven of rekenen. Het gaat niet alleen om ouderen, maar ook om jongeren die met een taalachterstand van school gaan. De groep wordt steeds groter. Je merkt bijvoorbeeld door coronacrisis dat veel mensen digitale vaardigheden missen en daardoor niet altijd goed meekomen in de maatschappij. Het doel van de Week van Lezen en Schrijven is om de maatschappij bewuster te maken van dit probleem. We willen het publiek, de politiek en het bedrijfsleven meekrijgen in de aanpak van laaggeletterdheid.”

Toename activiteiten

“We zijn in 2004 begonnen, met de oprichting van onze stichting. Dit is al de 17e editie. We organiseren de week altijd rond de Wereld Alfabetiseringsdag. Die valt elk jaar op 8 september. Elk jaar sluiten meer organisaties zich aan. Het aantal activiteiten neemt toe. Daarmee bereiken we meer mensen, die daardoor beseffen dat laaggeletterdheid ook in hun omgeving voorkomt. Bijvoorbeeld in hun wijk, bedrijf, ziekenhuis of woningcorporatie. We hopen dat deze mensen straks het gesprek aan durven gaan met een buurman of een collega die moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen.”

Online kennissessies

“Vanuit Stichting Lezen en Schrijven organiseren we vier online kennissessies voor meerdere doelgroepen, van taalvrijwilligers tot beleidsmedewerkers. Die sessies gaan over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld over een integrale aanpak van laaggeletterdheid, of juist het herkennen van laaggeletterdheid. Je kunt je hier gratis voor aanmelden op onze website.”

In het land

“Verder worden er door het hele land activiteiten georganiseerd, zoals taallunches, informatiebijeenkomsten in ziekenhuizen, online pubquizzen, of bijeenkomsten voor werkgevers. In Arnhem wordt bijvoorbeeld een interactieve theatervoorstelling gegeven en in Almere houden ze een groot dictee. En in veel plaatsen, waaronder Venlo, kun je een groot scrabblespel spelen. Veel activiteiten zijn online, maar er zijn ook veel activiteiten op een locatie. Iedereen kan aansluiten en iets organiseren. Op onze website vind je een toolkit met ideeën en hulpmiddelen. Iedereen is vrij om zelf iets te organiseren. Wij ondersteunen graag.”

Campagne

“Op maandag starten wij ook een campagne om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken. Onder de titel ‘Eén van deze mensen’ laten we zien hoe je signalen van laaggeletterdheid kan herkennen. We hebben vier portretten gemaakt van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij vertellen dit voor het eerst aan iemand waarmee ze al jaren goed bevriend zijn. Je ziet in de video hoe spannend en lastig dit voor hen is. Ze schaamden zich altijd om het te vertellen.

Op woensdag 8 september spelen we ook nog een escape spel met politici en publiek. Deelnemers krijgen raadsels, waarin essentiële informatie ontbreekt. Zo ervaren ze hoe lastig het voor laaggeletterden kan zijn om bepaalde informatie tot zich te nemen. En we hebben in de Week van Lezen en Schrijven een speciale ambassadeur: Tyrell Malacia. Hij is voetballer bij Feyenoord en sinds kort geselecteerd voor het Nederlands elftal. Hij is een fanatiek lezer en wil juist laaggeletterde jongeren aansporen om hun schaamte opzij te zetten.”