Scrollend naar meer leesplezier

Zelf hield Joop Akerboom in zijn studententijd niet meer van lezen. Daarom ontwierp hij een tool om boeken eigentijdser en leuker te maken: Scrollbook. Hiermee hoopt hij meer jongeren enthousiast te krijgen om te gaan ‘dieplezen’.

Joop Akerboom
Beeld: ©Joop Akerboom

Op zoek naar een afstudeerproject stuitte Akerboom toevallig op een artikel waarin de noodklok werd geluid over het leesplezier onder jongeren. Ook hijzelf was het leesplezier kwijt. De student Communication and Multimedia Design besloot daarom om boeken aantrekkelijker te maken voor jongeren. Dat werd Scrollbook.

Scrollbook biedt een soort trailer van een boek, met mooie illustraties en bijpassende vormgeving. Lord of the Rings heeft in Scrollbook bijvoorbeeld een perkament-achtige achtergrond en een lettertype dat met de hand lijkt geschreven. "Dat past bij het boek", zegt Akerboom. "Het gewone boek heeft een arial lettertype en een witte achtergrond. Dat nodigt niet echt uit om te lezen."

Oplichtende letters

Wat Scrollbook vooral bijzonder maakt zijn de oplichtende letters. Hoe verder je naar beneden scrolt op je telefoon of tablet, hoe meer letters er oplichten. "Het is een beetje zoals vroeger, toen ik mijn vinger onder de letters bewoog", aldus Akerboom. "Het leest net wat prettiger."

Scrollbook moet de lezers enthousiast maken voor het echte boek, zodat lezers daar uiteindelijk verder in gaan lezen. "Dat is het doel", zegt Akerboom. "Ik wil dat mensen ervaren hoe het is om diep te lezen, in een flow te komen. De vormgeving van Scrollbook helpt daarbij. Als iets er mooi uitziet, ervaar je het als makkelijker. De drempel wordt lager."

Het prototype van Scrollbook is al te bekijken op de website van Akerboom. Komend jaar wil hij dat protoype verbeteren en een eerste volwaardige versie van de app lanceren.

"Als iets er mooi uitziet, ervaar je het als makkelijker."