innovatieve projecten

Doorbreek eenzaamheid met digivaardigheden

Middelburg – Er is meer inzet nodig om ouderen digivaardigheden te leren. Dat verhoogt hun zelfredzaamheid en doorbreekt eenzaamheid. De kloof tussen onze rap digitaliserende samenleving en de vaardigheden van ouderen groeit razendsnel. Intussen wordt wel van hen verwacht dat ze langer doorwerken en langer zelfstandig blijven wonen. Ouderen hebben extra ondersteuning nodig om een inhaalslag te kunnen maken.

Dat zeggen CINOP Advies, het Nationaal Ouderenfonds, Stichting Werken en Leren en Stichting Lezen & Schrijven vandaag bij de lancering van het project “Ouderen & Digivaardigheden”, waaraan 100 senioren deelnemen (40 uit Amsterdam, 30 uit Zeeland en 30 uit Tilburg).

Digivaardigheden

De Nederlandse samenleving digitaliseert snel. Papieren documenten worden steeds minder gebruikt en de computer is onmisbaar geworden. Het lukt ouderen niet goed daarin mee te komen. Zij zijn een kwetsbare groep en lopen het risico verder geïsoleerd te raken. Nu al is eenzaamheid een groot probleem: van de 75-plussers voelt maar liefst 50% zich eenzaam. Veel ouderen willen wel zelfredzaam zijn, maar kunnen dat niet (16%).

“Digivaardigheden zijn tegenwoordig cruciaal. Je het nodig voor de AOW-aanvraag, het regelen van bankzaken of maken van afspraken bij de huisarts. Ook om sociale contacten te onderhouden zijn online vaardigheden nodig, met name als de mobiliteit van ouderen vermindert. Inzetten op digivaardigheid maakt ouderen meer zelfredzaam en vermindert eenzaamheid”,  zegt Dr. Christine Clement van CINOP. Zij onderzoekt de resultaten van het project Ouderen & Digivaardigheden.

Leren skypen met de kleinkinderen

Het nieuwe project richt zich op 55+ers die laag opgeleid zijn of nog nooit met een smartphone, tablet of computer hebben gewerkt. Met een digicoach – iemand uit de omgeving – en een student werken zij 3 maanden aan vaardigheden als leren skypen met de kleinkinderen, informatie over een nieuwe hobby of club vinden, WhatsAppen met de familiegroepsapp, zelfstandig telebankieren of belastingdienst-formulieren online inzien en/of invullen.

De eerste resultaten van een pilot zijn veelbelovend. Vrijwel alle 100 deelnemers hebben binnen enkele weken tijd al vorderingen gemaakt en zijn positief. Zoals mevrouw Allewijnse (1942) uit Middelburg, die tot voor kort nauwelijks internet gebruikt. Ondanks de inspanningen van haar kleinkinderen om het haar te leren gebruiken, lukte het niet. Nu krijgt zij les van een student. “Eindelijk word ik geholpen door iemand die ruim de tijd voor me heeft en eindeloos herhaalt.”

Internationaal seminar

Het project wordt gefinancierd door Tel mee met taal, en werd gelanceerd tijdens het internationale seminar “Silver learnings: Lets get digital” in Middelburg. Hier kwamen vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en wetenschappers vanuit 10 landen samen om te spreken over de nieuwste inzichten in ouderen en digitalisering. Het seminar werd georganiseerd door de Gemeente Middelburg, het Nationaal Ouderenfonds, Stichting Leren en Werken en CINOP Advies.

Bron: CINOP