gezondheid

Wethouders Bron en Ten Heuw ontvangen lesmap Voel je goed! uit handen van eerste deelnemers

Hengelo, 18 mei 2017 – Vandaag is in de gemeente Hengelo (Ov) de aanpak Voel je goed! officieel van start gegaan. Tijdens de feestelijke aftrap ontvingen wethouders Jan Bron en Mariska ten Heuw persoonlijk de lesmap van de bijbehorende cursus. Voel je goed! is een unieke samenwerking tussen Carintreggeland, Wijkracht en Taal voor het Leven om volwassenen te ondersteunen gezonder te leven.

Actie vereist

In de regio Twente kampt ruim de helft van de volwassenen (51,8%) met overgewicht. In de provincie Overijssel is een op de negen inwoners in de leeftijd tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd (12,1%). Voor volwassenen met overgewicht die moeite hebben met taal, kan afvallen extra lastig zijn.

Zij hebben behoefte aan informatie en adviezen in eenvoudig Nederlands. Jan Bron, wethouder Zorg: “Steun van anderen is een extra motivatie. Samen aan de slag gaan met gezonder eten en meer bewegen stimuleert. Dankzij de vrijwilligers van Voel je goed! staan de mensen niet alleen voor deze opgave. Ze krijgen praktische informatie aangereikt. En het helpt ook dat de mensen zien dat ze niet de enige zijn die met deze problemen kampen. Deelnemers wisselen ervaringen uit en daarmee helpen ze elkaar op weg naar een gezonder leven!” Volgens Mariska ten Heuw, wethouder Participatie en Werk & Inkomen, laten deze aftrap en de aanpak het belang van samenwerken zien: “Het delen van expertises is en blijft ontzettend belangrijk. Deze aftrap onderstreept ook de urgentie om laaggeletterdheid op de agende te blijven zetten, zeker ook met betrekking tot gezondheid.”

Hoe het werkt

Voel je goed! wordt aangeboden in Hengelo en Delden en wordt zo veel als mogelijk gegeven in de buurt waar de deelnemers wonen en/of geworven zijn. Denk aan locaties van Wijkracht en locaties van Carintreggeland waar cliënten naar de diëtist gaan.

Getrainde vrijwilligers van Wijkracht begeleiden kleine groepen deelnemers bij het beter begrijpen en toepassen van algemene informatie over gezonder eten en meer bewegen. Deelnemers krijgen gedurende een half jaar adviezen en 20 gratis lessen (een les per week). Diëtisten van Carintreggeland geven in deze periode vijf keer individuele eet- en beweegadviezen in eenvoudig Nederlands. Afhankelijk van de situatie van een cliënt, worden de kosten wel of niet vergoed.

Deelnemer Erma Finies: “Ik doe mee om gezonder te worden en ik hoop hiermee anderen te inspireren ook mee te doen met Voel je Goed!. Samen lukt het beter!”

Experimentele aanpak

Voel je goed! is een experimentele aanpak, die de eet- en beweegadviezen van een diëtist en lessen over gezonder eten en meer bewegen van een vrijwilliger combineert. Met als doel een gezonder leven. Een extern bureau onderzoekt het effect van Voel je goed! 

 

onderschrift foto:

Wethouders Bron en Ten Heuw uit de gemeente Hengelo ontvangen de lesmap Voel je goed! uit handen van de eerste deelnemers Erma Finies, Rubia Finies en Azba Hleyel.

Over Voel je goed!
Voel je goed! ondersteunt volwassen laaggeletterden met overgewicht om gezonder te leven. Dit project wordt gefinancierd door Fonds NutsOhra, Achmea, Ipskamp Printing, Lidl en Fonds Taal maakt gezonder en is een onderdeel van ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven. Dit programma helpt gemeenten en organisaties die aan de slag willen met de aanpak van laaggeletterdheid, wordt aangeboden door Stichting Lezen & Schrijven en gefinancierd door de Rijksoverheid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Anouk Raterink| Communicatiemedewerker | Stichting Lezen & Schrijven
anouk@lezenenschrijven.nl

 

Bronvermelding:

51, 8%: https://www.loketgezondleven.nl/gezonde-gemeente/overgewicht

12,1%: https://www.lezenenschrijven.nl/uploads/editor/WEB-SLS_ROA_public_170x240_v2016juni.pdf