gezondheid

Twee keer raak: de taal trainen en een mooie dagbesteding

Laaggeletterden oefenen hun taalvaardigheid terwijl ze omgaan met mensen met een beperking. Dat is het idee van de pilot in Gelderland die taalcursisten van het ROC in contact brengt met bewoners van woonzorgcentra. Nu, een jaar na de start, wordt gekeken wat de ervaringen zijn.

De taal trainen en contact met mensen met een beperking

“Dit project is een mooi initiatief dat mensen die het in de samenleving soms wat moeilijker hebben met elkaar in contact brengt”, aldus Jet Wijdeveld, docent aan het ROC Nijmegen. “Laaggeletterden trainen op deze manier hun taalvaardigheid en mensen met een beperking krijgen een mooie dagbesteding.”

“Ik ga weer met plezier naar buiten”

Een groepje cursisten Nederlands als tweede taal doet mee aan de pilot. Onder hen de Poolse Monika Dabek, die sinds een halfjaar de 99-jarige mevrouw Meegen bezoekt. Vaak wandelen ze een stukje en ze praten veel. Monika: “Toen ik net in Nederland woonde, vond ik het eng om naar buiten te gaan. Dat kwam omdat ik de taal niet sprak. Ik schaamde me en had buikpijn van de stress. Het maakte me ook eenzaam. Nu ik zie hoe ik vooruitga, ga ik met plezier naar buiten.”

Meer zelfvertrouwen

Monika heeft veel geleerd. Bovendien heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen. Ook de oudere dame – lichamelijk beperkt, maar geestelijk heel helder – is erg blij met het contact: “Monika brengt de zon naar me toe.”

Voor dit initiatief hebben De Zonnebloem, Stichting ABC, ROC’s Nijmegen en Rijn en IJssel en woonzorgcentra St. Jozef en Nijevelt de handen ineengeslagen. Wil je meer weten? Lees hier het volledige artikel.