gezondheid

Succesvolle Conferentie Taal & Gezondheid

Op de succesvolle conferentie stond de vraag “Hoe herken je in je werk mensen die moeite hebben met taal?” centraal. Naast de theorie werd ook de praktijk erbij gehaald. In een drietal scenes werd de zaal meegenomen in een aantal dagelijkse uitdagingen van iemand die moeite heeft met lezen, schrijven en rekenen.

Via de ‘blue zones’ en aandacht voor veerkracht vertelde Machteld Huber over Positieve Gezondheid én het belang van eigen regie kunnen voeren over je leven en wat je zelf belangrijk vindt. Tot slot bracht ze de eenvoudige gesprekstool onder de aandacht.

Maurice de Greef nam het stokje van Machteld over en vertelde over het belang van taal (en breder, basisvaardigheden) voor gezondheid. Hij eindigde met wat eerste handvatten en tips om laaggeletterden te helpen in het voeren van eigen regie op hun gezondheid.

Na de theorie de praktijk. In een drietal scenes nam acteur Jan de zaal mee in een aantal dagelijkse uitdagingen van iemand die moeite heeft met lezen, schrijven en rekenen: van een huisarts die vaktaal spreekt tot een onbegrijpelijke webpagina over bijzondere bijstand en een baliemedewerker die de vraag, maar ook Jan totaal niet begrijpt. Met tips en adviezen vanuit de zaal en het panel van experts werden de gesprekken begrijpelijk en overzichtelijk.

Op het aansluitende Kennisplein was genoeg te halen bij enthousiaste standhouders: wat kan je doen in je schriftelijke communicatie? Hoe kan je doorverwijzen? Waar begin je als professional of organisatie? Is mijn website begrijpelijk? Wat is er aan aanbod in mijn gemeente?