gezondheid

Oosterwolde: Proef in gezondheidscentrum helpt laaggeletterden

Samen met het Gezondheidscentrum in Oosterwolde (GCO) start de gemeente de pilot ‘de Vitale Regio’. Doel van de proef is dat alle bezoekers van het GCO, waaronder laaggeletterden, informatie krijgen die zij begrijpen en kunnen toepassen.

‘In onze gemeente heeft 13 tot 16 % van de inwoners tussen 16 en 64 jaar moeite met lezen en schrijven’, zegt wethouder Esther Verhagen. ‘De wereld wordt voor laaggeletterden steeds lastiger te begrijpen, zeker nu de digitalisering doorzet. Als je zorg nodig hebt dan is het belangrijk dat je de informatie begrijpt en het kan toepassen. Dit kan het verschil maken in de zorg voor mensen die laaggeletterd zijn, waardoor de gezondheidsverschillen kunnen afnemen.’

De pilot vindt plaats in het Gezondheidscentrum en is een samenwerking tussen verschillende partijen in het GCO, zoals de huisartsen, apotheek, het gebiedsteam en de jeugdgezondheidszorg.

Meedoen?
Als in de loop der tijd andere partijen willen aanhaken, kan dat. De proef loopt tot 30 juni 2020. In januari 2019 wordt met alle partners binnen GCO een startschot gegeven voor dit project.

Lees hier verder.