gezondheid

Laaggeletterdheid herkennen in de spreekkamer

Laaggeletterdheid en medicijngebruik kunnen een gevaarlijke combinatie zijn. In het kader van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen’ is er de komende maanden een tentoonstelling over dit thema in o.a. Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Hilversum en Zwolle. Rode draad in de expositie is dat huisartsen en apothekers alert zijn op laaggeletterdheid in de spreekkamer.

Veel laaggeletterden verzinnen smoesjes aan de balie bij de apotheek of in de spreekkamer van de huisarts, zodat het niet opvalt dat ze niet goed kunnen lezen. En, huisartsen of apothekers denken vaak dat analfabetisme alleen bij ouderen of allochtonen voorkomt. Maar laaggeletterdheid zie je in alle lagen van de bevolking. 

De cijfers
Foutief medicijngebruik komt nog te vaak voor bij laaggeletterden. In Nederland zijn jaarlijks 41.000 ziekenhuisopnames te relateren aan geneesmiddelen. Bijna de helft hiervan had voorkomen kunnen worden. Een voor de hand liggende aanwijzing als ‘drie keer daags één tablet’ kan leiden tot het nemen van drie tabletten tegelijk …

Taalambassadeur
De 34-jarige Imke Schokker kan slecht lezen en nam ook eens haar medicijnen verkeerd in. Tegenwoordig is zij taalambassadeur. Vanuit haar functie bezocht ze de tentoonstelling in Maastricht (loopt t/m 28 augustus).

Bezoek de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen’ die tot en met 28 augustus te zien is in Centre Céramique in Maastricht.

Waar en wanneer
De reizende tentoonstelling verhuist in 2016 naar verschillende locaties in Nederland.

  • Tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ in Utrecht (6 t/m 29 sept)
  • Tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ in Hilversum (3 oktober t/m 1 november)
  • Tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’ in Zwolle (3 t/m 29 november)

bron: KNMP