gezondheid

Is jouw apotheek klaar voor laaggeletterdheid?

Als een patiënt niet goed kan lezen, heeft dit gevolgen voor zijn medicijngebruik. Is jouw apotheek zich hiervan bewust? En wat doen jullie eraan? Doe de check en weet meteen waar jouw apotheek staat in de begeleiding van laaggeletterden. En vooral: welke stappen jullie nog kunnen nemen.

Waar staat jouw apotheekteam op de ladder?
Het Centrum voor Gezondheidsverschillen Pharos en de KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers, hebben samen een tool ontwikkeld die duidelijk maakt of jouw apotheek klaar is voor laaggeletterden. Op een ladder kun je checken waar jullie staan in de begeleiding van laagtaalvaardige patiënten.

Hulpmiddelen en trainingen
Alle aspecten komen aan bod, van bewustwording van het probleem tot het herkennen van laaggeletterden en samenwerking met andere zorgverleners. De ladder verwijst ook naar hulpmiddelen, handvatten en een training om de begeleiding van laagtaalvaardige patiënten te verbeteren. Zo kan het aanpassen van de communicatie of de inzet van beeldmateriaal er al voor zorgen dat een laaggeletterde zijn medicijnen op de juiste manier gebruikt.

Download de ladder hier, of via onderstaande download link.