gezondheid

Hoe herken je een laaggeletterde?

Een miljoen Nederlands die hier geboren en getogen zijn, hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Wanneer jij in je werk veel contact met mensen hebt, kun je wellicht de rol van doorverwijzer naar het volwassenenonderwijs vervullen. Maar, hoe herken je een laaggeletterde? De leidraad voor doorverwijzend biedt je praktische handvatten.

“Bril vergeten, zere hand – je verzint altijd wel wat”

Veel mensen met lees- en schrijfproblemen ervaren dit als een groot probleem, want het gaat om vaardigheden die ze dagelijks nodig hebben. Ze zouden misschien wel lees- en schrijfonderwijs willen volgen, maar zijn niet op de hoogte van de mogelijkheden. Of het ontbreekt ze eenvoudigweg aan durf.

Wanneer je beroepshalve veel contact hebt met mensen – bijvoorbeeld als je werkt bij het UWV of op een WMO-afdeling bij de gemeente – kun je laaggeletterden tegenkomen. Vaak zonder dat je dit weet, want je ziet het niet aan iemand. Wel zijn er bepaalde gedragingen die je op het idee kunnen brengen dat je een laaggeletterde voor je hebt. Bijvoorbeeld als iemand vaak zijn bril vergeet of steeds de aandacht van het lezen of schrijven afleidt. Ook een excuserende opmerking als ‘ik schrijf zo onleesbaar, doe jij het maar voor mij’ kan een signaal zijn.

Laaggeletterdheid herkennen

Hoe je signalen van laaggeletterdheid herkent, staat in de brochure ‘Laaggeletterdheid, leidraad voor doorverwijzers’. Deze handreiking beschrijft om welke mensen het gaat, hoe je het onderwerp bespreekbaar maakt en wat de drempels én motieven zijn om weer naar school te gaan. De moedige persoonlijke verhalen maken duidelijk hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven.